Katatón katalánok - összevesztek a pártok a függetlenségi népszavazáson

Szembefordultak Artur Mas miniszterelnökkel a katalán parlament függetlenséget támogató pártjai, mivel a politikus a megkérdezésük nélkül jelentette be az "alternatív népszavazás" megtartását, nem sokkal azután, hogy megállapodást kötöttek a népszavazás elhalasztásáról.

Joan Herrera, a Kezdeményezés Katalóniáért - Egyesített és Alternatív Bal (ICV-EUiA) elnöke azt mondta, hogy ha a miniszterelnök nem képes helyreállítani az egységet a pártok között, akkor inkább írják ki most a választásokat.

„A helyzet ennél már nem lehet rosszabb”

fogalmazott Quim Arrufat, a  Népi Egység (CUP) képviselője, aki szerint a miniszterelnök mindenkivel játékot űz, megtéveszti a katalánokat, akiknek a bizalmát ezek után nehéz lesz visszaszerezni.  A parlamentben elhangzottakra reagálva Artur Mas katalán kormányfő kijelentette, hogy nem szegte meg a pártok közötti megállapodást, mert az "alternatív népszavazást" olyan időpontban rendezik meg, és olyan kérdést tesznek fel az embereknek, amelyről már korábban közösen döntöttek. A konzultáció az egyetlen lehetséges út, hogy betartsák a törvényt és megfeleljenek a katalánok elvárásainak is - mondta a politikus.

A november 9-re tervezett népszavazást hétfőn mondta le a katalán miniszterelnök, mert azt a spanyol kormány az alkotmánybíróságon támadta meg, a testület pedig a végső döntésig felfüggesztette a referendumot. Kedden Artur Mas bejelentette: nem hivatalos voksolást tartanak, hogy felmérjék a véleményeket és így előkészítsék a hivatalos népszavazást , amelyet később tartanának meg. (MTI)