Te mit szólnál, ha a fejed mellé telepítenének egy mobiltelefonos bázisállomást?

TECH
2014 október 15., 08:20
comments 321

Jól kiszúrt Dr. Bikádi Zsolttal a Magyar Telekom: a feje mellé, pontosabban a fürdőszobájától légvonalban 2 méterre telepítettek egy bázisállomást, amitől a doktor úrnak megfájdul a feje, ráng az arcizma, és azt mondja, még a fikusza is elhervad. Már nem is lakik a Margit körúton, elköltözött, viszont hónapok óta küzd, hogy vigyék onnan az állomást. Eredménytelenül.

Bár a bázisállomás által keltett sugárzás hatását nem minden lakó érzi, egy másik lakó, a Németországból két hétre hazalátogató Tüske Annamária is hasonló tünetekre panaszkodik:

Szomorúan vettem észre a lakásomba érkezés után pár órával, hogy az antenna igenis érezhető. Nem nevezném kifejezetten fejfájásnak a jelenséget (szerencsére soha nem voltam fejfájós), de egy furcsa, álmosító bizsergés jelentkezik. Olyan, minta az ember megállna rengeteg magas feszültségű kábel alatt. Vagy egy mezőn található transzformátorállomàs mellett. (...) Nekünk és az érintett felső emeleti szomszédainknak most ott kell laknunk a tövében. Hallani lehet a zúgást, a "vibrálást" a levegőben, és pár órán belül tisztán érezhetők a hatásai.

Váli Dezső festőművész, aki a házban lakik, nem érez ugyan semmit, de a biztonság kedvéért alufólia kalappal védekezik az ártalmas sugárzás ellen, mint azt ő maga dokumentálta az alábbi szelfivel:

vali_dezso_lg

És hiába vannak a Bikádi lakásában mért értékek jóval a nemzetközileg javasolt határértékek fölött, a Telekom azt állítja, mindent jól csinált. Bár méltányosságból egy alkalommal rövid időre lekapcsolta a bázismállomást, az extrém magas mért értékek ellenére a készülék azóta is boldogan sugároz.

telekom12

Egy szeptemberi lakógyűlésen a cég felajánlotta , hogy néhány méterrel odébb szereli az állomást, ami Bikádi szerint neki egy kicsivel jobb lenne, más lakóknak viszont rosszabb.

Dr. Bikádi, aki egyébként biokémikus, most jobb híján elismert nemzetközi szakértőkhöz fordult, akik egytől egyig túlzottan magasnak és az egészségre károsnak tartják a Bikádi lakásában mért értékeket.

Magda Havas, a kanadai Trent Egyetem professzora:

Léteznek módszerek a sugárzás árnyékolására, amiket a magas értékek miatt fontolóra lehet venni. Emellett fontos, hogy senki ne éljen olyan épületben 24 órán át, ahol ilyen magas értékeket mértek. (...) Ha továbbra is ilyen magas értékeknek van kitéve, nagyobb az esélye a rák és egyéb egészségügyi hatások kialakulásának.

Michael Kundi, a Bécsi Orvosi Egyetem környezet-egészségügyi intézetének vezetője:

"A határértékek nevetségesen magasak. Arra valók, hogy védelmet nyújtsanak az (emberi) szövetek azonnali felmelegedése ellen. A 8.8 V/m-es mért szint több mint 200 mW/m2-nek felel meg, és magasabbb bármely általunk lakásban mért értéknél. Mi 1 mW/m2-es célértéket javasolunk".

Dr. David O. Carpenter, a New York állambeli Albany Egyetem professzora:

a bázisállomás közelében élő lakók súlyos egészségügyi kockázatoknak vannak kitéve; az antennát azonnal el kell távolítani.

albany1

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.