Kiborultak a katolikus püspökök a pápa és Erdő Péter melegbarátságán

vallás
2014 október 16., 10:33
comments 147

Október 13-án Erdő Péter érsek kapta a megtisztelő feladatot, hogy ismertesse a vatikáni püspöki szinódussal azt a dokumentumot, amely a katolikus egyház új álláspontját mutatta be az azonos nemű párokkal és a válásokkal kapcsolatban.

"Tisztelettel kell fordulni a nem-hagyományos kapcsolatok felé." "Értékelni kell pozitív értékeit."

Ezekből az állításokból érezhető a jelentés szokatlanul megengedő, már-már forradalmi hangneme, amiről most kiderült, hogy alaposan kiborította az egyház konzervatívabb vezetőit.

Az Independent cikke szerint már kedden többen ellenérzésüket fejezték ki, és "elfogadhatatlannak" nevezték az eltérést az egyház eddigi álláspontjától. A tiltakozás, amelyenek fő alakja a lengyel püspöki tanács vezető érseke, pedig máris meghozta eredményét.

Szerdán a Vatikán magas rangú vallástudósai és püspökei már a kedélyeket igykeztek nyugtatgatni azzal, hogy az Erdő Péter által ismertetett dokumentum semmiképpen sem végleges döntés, hanem tulajdonképpen csak egy tanulmány.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.