Oroszország feljelenti az EU-t a szankciók miatt

2014 október 16., csütörtök 19:08
113

A legnagyobb orosz cégeket érintő korlátozások miatt mennek bíróságra. A lépés elég világos jele annak, hogy a nagy orosz vállalatok kizárása a nemzetközi piacról mennyire súlyos károkat okoznak az orosz gazdaságnak.

A kereseteket hivatalosan az állami olajvállalat, a Rosznyefty, és Putyin régi judopartnere, Arkagyij Rotenberg nyújtotta be.

A Rosznyefty az EU csúcsszerve, az Európai Tanács ellen az EU bíróságánál, az Európai Közösségek Bíróságánál (ECJ) még október 9-én tette a feljelentést, azt kérve, hogy érvénytelenítsék a tanács július 31-ei döntését, ami számos orosz gazdasági szereplőt és bankot kizárt az európai piacról. Október 10-én pedig hasonló okokból Rotenberg is a bírósághoz fordult.

Hasonló esetekben a bíróság már elmarasztalta a tanácsot Iránnal és Szíriával szemben kiszabott szankciók miatt, és meg is szüntette ezeket, arra hivatkozva, hogy a tanács döntésében túlzott mértékben támaszkodott titkosított információkra, ami miatt a védelemnek nem volt valós lehetősége ellenérvelni.

Egy orosz ügyvéd, aki az egyik szankcionált vállalatnak ad tanácsot, a Financial Times beszámolója szerint azt mondta, hogy a mostani pereskedés segíthet abban, hogy pár EU-tagállamot meggyőzzenek igazukról majd jövő tavasszal, amikor az EU újratárgyalja az orosz szankciók ügyét.

Viszont hiába a pereskedés, ezek az ügyek rendre eléggé elhúzódnak, azaz a közeljövőben innen nem várható enyhülés az orosz gazdaság számára. (via Financial Times)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt