Oroszország feljelenti az EU-t a szankciók miatt

gazdaság
2014 október 16., 19:08
comments 113

A legnagyobb orosz cégeket érintő korlátozások miatt mennek bíróságra. A lépés elég világos jele annak, hogy a nagy orosz vállalatok kizárása a nemzetközi piacról mennyire súlyos károkat okoznak az orosz gazdaságnak.

A kereseteket hivatalosan az állami olajvállalat, a Rosznyefty, és Putyin régi judopartnere, Arkagyij Rotenberg nyújtotta be.

A Rosznyefty az EU csúcsszerve, az Európai Tanács ellen az EU bíróságánál, az Európai Közösségek Bíróságánál (ECJ) még október 9-én tette a feljelentést, azt kérve, hogy érvénytelenítsék a tanács július 31-ei döntését, ami számos orosz gazdasági szereplőt és bankot kizárt az európai piacról. Október 10-én pedig hasonló okokból Rotenberg is a bírósághoz fordult.

Hasonló esetekben a bíróság már elmarasztalta a tanácsot Iránnal és Szíriával szemben kiszabott szankciók miatt, és meg is szüntette ezeket, arra hivatkozva, hogy a tanács döntésében túlzott mértékben támaszkodott titkosított információkra, ami miatt a védelemnek nem volt valós lehetősége ellenérvelni.

Egy orosz ügyvéd, aki az egyik szankcionált vállalatnak ad tanácsot, a Financial Times beszámolója szerint azt mondta, hogy a mostani pereskedés segíthet abban, hogy pár EU-tagállamot meggyőzzenek igazukról majd jövő tavasszal, amikor az EU újratárgyalja az orosz szankciók ügyét.

Viszont hiába a pereskedés, ezek az ügyek rendre eléggé elhúzódnak, azaz a közeljövőben innen nem várható enyhülés az orosz gazdaság számára. (via Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.