Soha ilyen meleg nem volt még a szeptember

Az idei szeptember az eddigi legmelegebb volt globálisan a feljegyzések kezdete, 1880 óta – közölte az amerikai Nemzeti Óceáni és Légköri Hivatal (NOAA).

Meleg volt

Szeptemberben a szárazföld fölött és az óceánok felszínén 0,72 fokkal volt magasabb a globális középhőmérséklet a 20. századi 15 fokos átlagnál. A szárazföld fölötti hőmérséklet 0,89 fokkal, a tengerek felszínén mért hőmérséklet 0,66 fokkal volt magasabb a 20. század átlagánál.

Soha ilyen meleg nem volt még

A szárazföld fölötti és az óceánok felszínén mért átlaghőmérséklet a 2014. január-szeptember közötti időszakban 0,68 fokkal volt magasabb a 20. századi átlag 14,1 foknál, azaz ugyanolyan meleg volt, mint 1998 és 2010 azonos időszakában.

Nagy volt a forróság

Az átlagosnál melegebb földfelszíni középhőmérséklet szinte az egész világra jellemző volt, csak Oroszország középső részein és Kanada keleti és északi részének bizonyos körzetei képeztek kivételt.

Rekordmeleg volt

Rekordmeleget mértek Északnyugat-Afrikában, Dél-Amerika délkeleti tengerparti vidékein, Délnyugat-Ausztráliában, a Közel-Kelet egyes térségeiben, Délkelet-Ázsia térségeiben. A Föld 31 országában és mind a hét kontinensén legalább egy mérőállomásról jeleztek rekordmeleget szeptemberben.

Izzott a levegő

Ausztráliában például a szeptemberi középhőmérséklet 1,03 fokkal volt magasabb, mint az 1961-1990 közötti időszakban, Nyugat-Ausztráliában 2,75 fokkal, ami megdöntötte az 1980-ban mért eddigi rekordot.

Nagy volt a hőség

Nagy-Britanniában a nemzeti rekordok feljegyzésének 1910-es kezdete óta az idei volt a negyedik legmelegebb szeptember, a középhőmérséklet 1,2 fokkal volt magasabb az 1981-2010 közötti átlaghőmérsékletnél.

Kutya meleg volt

Franciaországban 1,6 Celsius-fokkal volt melegebb, de Bretagne-ban és Normandiában 2-4 fokkal volt magasabb a hőmérséklet a szeptemberi átlagnál.

Szokatlanul meleg

Dániában 1,9 Celsius-fokkal mértek többet. (MTI)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.