Napi kétmillió dollárt keres az IS

2014 október 21., kedd 7:47

Az Irak és Szíria jelentős részét elfoglaló terroristaszervezet az IHS friss jelentése szerint jelentős pénzeket tud szerezni a megszállt területeken fekvő olajkitermelésből. Ráadásul az elemzés szerint eddig bőven alatta termelnek a maximális kapacitásnak, és napi 50 ezer hordónyi olajat hoznak csak össze, holott az ellenőrzésük alatt álló területek alatt fekvő olajmezőkből napi 350 ezer hordó is kijönne. A különbség oka az IS technológiai és logisztikai elmaradottságában és a háborús pusztítások miatt van.

Az olajat ráadásul hatvan dollár körüli összegért adják el csempészeknek, miközben a nemzetközi piacon az olaj ára 85 dollár körül mozog. Mindezen nehézségek ellenére is egy évi 800 millió dolláros üzlet birtokában vannak.

Az IS annak ellenére lendült bele a kitermelésbe, hogy közben egyre erősödő nemzetközi koalíció állt össze ellenük. Az elemzés szerint döntő lehet, hogy az IS-nek mekkora területeket sikerül ellenőrzése alatt tartania, és hogy a légitámadások mennyire tudják akadályozni a kitermelést. (via IHS/BI)