Piaci árfolyamon forintosítják a devizahiteleket

A Portfolio úgy tudja, hogy a kormány tervei szerint piaci árfolyamon forintosítják a devizahiteleket. Ez jelenleg több mint 250 forint, pedig a magyar devizahitelezési roham idején ez 140-170 forint között mozgott.

A bankok nagyjából ezt várták, hiszen a mostani devizahiteles-mentés nagyjából 1000 milliárdos költségét is ők nyelik le, a kormányzat nem tudja tovább terhelni őket a rendszer épségének megőrzése mellett.

Hogy a 2015 első felére tervezett forintosítás után pontosan hogyan alakulnak majd az ügyfelek törlesztői, az elsősorban azon múlik majd, mekkora verseny lesz a bankok között a hitelpiac újraosztásáért. A kormány tervei szerint a mostani rendezéssel nagyjából 20 százalékkal csökkennek a tőketartozások (ls 25 százalékkal a törlesztők), ezt a csökkentett értéket kell majd kiváltani új forinthitellel. Innentől kezdve a bankokon múlik majd, mennyire hajlandóak lemenni a díjaikkal annak érdekében, hogy minél több ügyfél tőlük vegyen fel forinthitelt a devizahitelének kiváltására.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.