Az Európai Bizottság rettenetes ötletnek nevezte az internetadót

gazdaság
2014 október 28., 12:24
comments 146

Az Európai Bizottság kőkemény szavakkal ítélte el a magyar internetadó tervezetét. A napi bizottsági sajtótájékoztatón Ryan Heath, a Bizottság szővivője, Neelie Kroes távközlési biztos szavait is tolmácsolva, beszélt a magyar kormány tervezetéről, és azt mondta, hogy az teljesen világosan szembemegy az internet adóztatásával kapcsolatos nemzetközi irányelvekkel, és megsérti az OECD normáit is.

A hatályos nemzetközi irányelvek szerint semmilyen módon nem tanácsos akadályozni az internethez való hozzáférést, ez az adó pedig pont ezt teszi, így bármilyen kormány is akar ilyen adót bevezetni,

rosszul teszi.

A szóvivő szerint a magyar adó uniós szinten is nagyon rossz precedenst teremthet, ezért muszáj megakadályozni, hogy ezt a rossz gyakorlatot más államok is átvegyék. Ha ez megtörténne, akkor az az egész EU gazdasági növekedési kilátásait rontaná.

„A Bizottság még az adó bevezetése előtt nyilvánvalóvá szeretné tenni, hogy a magyar kormány ezzel az intézkedéssel rossz irányba tart.”

„Magyarország digitálisan minden mérőszám alapján elmarad az EU-átlagtól, és a digitális technológia az a gazdasági szektor, ami jelenleg visszatartja a visszaesésétől az európai gazdaságot. Ezt megadóztatni egy országban, ami eleve átlag alatti mutatókkal rendelkezik, kifejezetten rossz ötlet.”

- ilyeneket mond Heath. Meg azt is, hogy különösen rossz, hogy a magyar adó adatforgalom-alapú, hiszen megjósolhatatlan, hogy a jövőben ez hogy változik. A szóvivő szerint ez az adó úgy sarcol meg egy gazdasági szektort, hogy közben nincs összgazdasági haszna. Ezzel együtt a netadó a legújabb eleme az aggasztó magyarországi eseményeknek.

Megjegyzi azt is, hogy az Orbán-kormánytól bevett gyakorlat, hogy belengetnek egy nagyon kemény új adót, várják a negatív reakciókat, majd később finomítják az eredeti tervezetet, de az adó ettől függetlenül továbbra is értelmetlenül kemény marad. Heath szerint ez történik a netadó felső korlátjának bejelentésével is.

Neelie Kroes már korábban is tiltakozott a netadó ellen a Twitteren, támogatta a vasárnapi tüntetést is, amiről Heath most elmondta, hogy a bizottsági értelmezés szerint a résztvevők többnyire békések voltak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.