Ma délután lehetnek fejlemények a Fidesz-székháznál őrizetbe vett tüntetők ügyében

POLITIKA
2014 október 28., 07:27
comments 155

Vasárnap este az internetadó elleni tüntetés után a Fidesz-székháznál hat tüntetőt vettek őrizetbe a rendőrök. Sorsukról még hétfőn dél körül is csak annyit lehetett tudni, hogy rendőrségi fogdában vannak, védőik még azt sem tudták megmondani, hogy pontosan mit tartalmaz az ellenük szóló vádirat és a kihallgatásukról készült jegyzőkönyv (a hivatalos rendőrségi közlemények csak annyiról szóltak, hogy csoportos garázdaság a vád).

Az egyik őrizetbe vett fiatalt, akit a rendőrség 26 éves soproni lakosként emleget, korábban már Rózsa Milánként azonosítottuk. Rózsa az Együtt-PM korábbi aktivistájaként részt vett a abban a demonstrációban, amiben társaival a Sándor-palota erkélyére másztak fel, februárban pedig a melegjogok mellett demonstrálva bemászott az orosz nagykövetség udvarára is, de ezek mind erőszakmentes, engedetlenségi akciók voltak.

Rózsa védője, Pelle Andrea kedd reggelre már többet tudott a székházdobálós vádakról, ezt írta:

„Rózsa Milánt sokan ismeritek, sok erőszakmentes polgári engedetlenségi akcióban vett részt. Vasárnap éjjel a netadó elleni tüntetés után bevitték őt is a rendőrségre, és azzal gyanúsították meg, hogy részt vett a székházrongálásban, számítástechnikai eszközökkel dobálta az épületet, az erkélyre felmászva buzdította a tömeget, ezzel jogsértő cselekményekre befolyásolta a hangulatot (sic!).

Milán tagadja a csoportos garázdaság elkövetését.

Nem dobált semmit. Felmászott a székház erkélyére, de nem azért, hogy bárkit is buzdítson, hanem azért, hogy megpróbálja a rongálást leállítani. A neten nincs olyan videofelvétel, amin dobálna, vagy a tömeget hergelné. Arról viszont van felvétel, hogy az egyik erkélyen a redőny elé állt, így akadályozva a hajigálást. A mellé felmászó eltakart arcú fiút megkérte, hogy vegye le a sálat magáról. Amikor látta, hogy nincs esélye befolyásolni az eseményeket lemászott, és egy idő után barátaival hazafelé indult. Védőként segítek Milánnak, hogy tisztázhassa magát.

A rendőrség még semmilyen bizonyítékkal nem állt elő.”

Fazekas Tamás ügyvéd, aki egy neve elhallgatását kérő, büntetlen, 19 éves egyetemistát képvisel, pedig azt mondta a 444-nek, hogy kedden délben várhatóan kiengedik a védencét a fogdából* már lezárják a nyomozást védence ügyében, az ügyész ezután dönt arról, hogy tesz-e indítványt az előzetes letartóztatására, vagy megszünteti az őrizetet. Fazekas már ez utóbbit is felháborítónak tartotta.

*UPDATE 10:56: Félreértettük Fazekas szavait, az ügyvéd természetesen nem tudhatja még, hogy hogyan dönt majd az ügyész. A hibáért elnézést kérünk. (akiraly)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.