Economist: Orbán Viktor fekvőrendőrre hajtott

Régóta először tűnik úgy, hogy vannak határai annak, amit Orbán úr megtehet

– ezt a következtetést vonta le az Economist újságírója, aki a tervezett internetadóról és az ellene létrehozott több tízezres tüntetésről írt egy cikket, amit azzal kezd, hogy Orbán Viktor fekvőrendőrre hajtott. A lap azt írja, hogy a 700 és 5000 forintos sapka sem csillapítja a kedélyeket, és még a jobboldali újságok (mint a Mandiner) meg fideszes képviselők között is sokan ellenzik az internetadót, vagy legalábbis értetlenül állnak előtte. Közben pedig Kovács Zoltán a Twitteren kötözködik egy amerikai diplomatával.

Az Economist arról is ír, hogy a tüntetések szervezői szerint nemcsak az internetadó jelenti a problémát, hanem az egyre autoriterebb módszerekkel operáló hatalom. Említik például az Ökotárs Alapítvány vegzálását, és azt, hogy Obama a legsötétebb diktatúrák közé sorolta be Magyarországot. Emellett beszámolnak arról, hogy az Európai Bizottság is rettenetes ötletnek nevezte az internetadót. Miközben kirobbant az utóbbi évek legnagyobb kitiltási botránya.

A pozitív reakciókról is beszámolnak: Leonid Bershidsky a Bloomberg View-ban azt írta, mint bármilyen másik adónak, ennek is lehet létjogosultsága.

De az Economist szerint, míg a korábbi Orbán-kormány ellen szervezett tüntetések idővel elhaltak, az internetadó talán már túl sok az embereknek.