És ha már Oroszország: a Kremlben dúló belső harcokról szivárognak spekulatív hírek

külföld
2014 november 02., 07:52
comments 137
photo_camera Vlagyimir Putyin és az állítólagos belügyminiszter-jelölt, Viktor Zolotov 2007-ben, a bécsi szovjet felszabadítási emlékműnél.
AFP PHOTO / ALEXANDER NEMENOV

Fura hírek jönnek Oroszországból. Szerda-csütörtök három kisebb regionális lap, a Peterburgszkij Dnyevnyik, a Szibirszkij Gyelovoj Portal és az Obscsesztvenyij Kontrolj is megírta, hogy

lemondott a posztjáról Vlagyimir Kolokolcev belügyminiszter.

A hír azóta a maga cáfolatlanságában elülni látszik, helyébe pletykák léptek arról, hogy a belügyminiszter még nem mondott le, de le fog; illetve nem is lemondott, hanem

lemondásra kényszerítették.

A homályt Vlagyimir Putyin elnök szócsöve, Dmitrij Peszkov sem oszlatta el, amikor pusztán annyit reagált a hírekre, hogy

semmit sem hallott róluk.

Ennyi. Semmi cáfolat, semmi ilyenkor szokásos dícséret a belügyminiszternek.

Mindez gyanúsan egybeesett azzal, hogy Kolokolcevvel szemben plágiumvádak kezdtek terjedni. Állítólag diplomamunkáját másolta. Mark Galeotti a New York University Oroszország-szakértője szerint a plágium annyira elterjedt az orosz felső vezetésben - Putyinnal szemben is felmerült már a gyanú -, hogy ilyesmit bárkiről el lehet terjeszteni. Hogy most Kolokolcevről terjesztik, akár arra is utalhat, hogy ezzel készítik elő eltávolítását.

Kolokolcev amúgy érdekes figurája a rezsimnek. 2001 óta ő az első belügyminiszter, aki nem politikai kinevezett, vagy Putyin közeli bizalmasa, hanem valódi szakember. És bár az orosz rendőrséget példamutatóan hatékonynak vagy korrupciómentesnek a legjobb szándékkal sem lehet nevezni, Galeotti szerint Kolokolcev sokat javított a működésén. A kremlinológus szerint pont ez lehetett a veszte:

ezekben a válságos gazdasági időkben, ahol van esély némi esély politikai elégedetlenségre, Kolokolcev zavaróan professzionális volt, pedig ilyenkor a hatalomnak inkább volna szüksége egy lojális végrehajtóra.

Ez a lojális végrehajtó pedig a nemrég belügyminiszter-helyettesé és a belügyi csapatok főparancsnokává kinevezett Viktor Zolotov lehet, akiről fontos megjegyezni, hogy

Putyin egyik állandó dzsúdópartnere.

Egy másik állandó dzsúdópartneréről, Arkagyij R. Rotenbergről már írtunk ma, ő az, akit most a tankönyvpiacon hoztak helyzetbe.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.