Putyin dzsúdópartnere az új orosz tankönyvrendelet nagy nyertese

külföld
2014 november 02., 08:07
comments 116

Nemcsak Orbán Viktor les Putyintól, fordítva is működik a transzfer. A New York Times riportja szerint Oroszországban az idén jelentősen átalakult a tankönyvpiac, hála a hatóságok bürokratikus beavatkozásának.

A hatóságok idén több száz, népszerű és évek óta használt tankönyv engedélyét vonták vissza, a legtöbb esetben átlátszó és mondva csinált indokokkal.

  • Egy népszerű angoltankönyv engedélyét azért vonták vissza, mert az engedélyezéshez leadott dokumentációból hiányoztak a könyvek alcímei.
  • Egy alternatív oktatási módszerekkel dolgozó kiadó tucatnyi tankönyvétől azért vonták meg az engedélyt, mert eredeti helyett másolatban adták le a szükséges dokumentációt.
  • A sokszorosan kitüntetett tanár, Ljudmilla G. Peterson matematikakönyvét pedig azért, mert könyveiben külföldi mesefigurákkal, pl. Fülessel és Bagolyjal illusztrálta a példákat, ami egy szakértő szerint "nem ébreszti fel a hazafiság érzését" a nebulókban.

De a folyamatnak van nyertese is:

a szovjet korszak állami tankönyvkiadóját nemrég áron alul privatizáló Arkagyij R. Rotenberg,

a Putyin alatt közepesen sikeres üzletemberből milliárdossá lett szentpétervári vállalkozó, akinek a legnagyobb érdeme, hogy Putyin állandó dzsúdópartnere. Rotenberg már a szentpétervári alpolgármesteri idők óta Putyin közeli szövetségese, akit most a riválisok könyveinek betiltásával segít a kormány. Kapcsolatukról itt írtam bővebben. (Via The New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.