Putyin dzsúdópartnere az új orosz tankönyvrendelet nagy nyertese

2014 november 2., vasárnap 7:07

Nemcsak Orbán Viktor les Putyintól, fordítva is működik a transzfer. A New York Times riportja szerint Oroszországban az idén jelentősen átalakult a tankönyvpiac, hála a hatóságok bürokratikus beavatkozásának.

A hatóságok idén több száz, népszerű és évek óta használt tankönyv engedélyét vonták vissza, a legtöbb esetben átlátszó és mondva csinált indokokkal.

  • Egy népszerű angoltankönyv engedélyét azért vonták vissza, mert az engedélyezéshez leadott dokumentációból hiányoztak a könyvek alcímei.
  • Egy alternatív oktatási módszerekkel dolgozó kiadó tucatnyi tankönyvétől azért vonták meg az engedélyt, mert eredeti helyett másolatban adták le a szükséges dokumentációt.
  • A sokszorosan kitüntetett tanár, Ljudmilla G. Peterson matematikakönyvét pedig azért, mert könyveiben külföldi mesefigurákkal, pl. Fülessel és Bagolyjal illusztrálta a példákat, ami egy szakértő szerint "nem ébreszti fel a hazafiság érzését" a nebulókban.

De a folyamatnak van nyertese is:

a szovjet korszak állami tankönyvkiadóját nemrég áron alul privatizáló Arkagyij R. Rotenberg,

a Putyin alatt közepesen sikeres üzletemberből milliárdossá lett szentpétervári vállalkozó, akinek a legnagyobb érdeme, hogy Putyin állandó dzsúdópartnere. Rotenberg már a szentpétervári alpolgármesteri idők óta Putyin közeli szövetségese, akit most a riválisok könyveinek betiltásával segít a kormány. Kapcsolatukról itt írtam bővebben. (Via The New York Times)