Öt (hat) dolog, amiben a békemenet hasonlít a Szovjetunióra

1956. október végén a Szovjetunió vezetése fel akart lépni a magyar forradalmárok ellen, de inkább kivártak. November 1-jén úgy tűnt, hogy meghallották Moszkvában a forradalmi magyar kormány kérését, és nem avatkoznak be. November 3-án este azonban már sejteni lehetett, hogy a szovjetek mégis jönnek, november 4-én meg már mindenki tudta, hogy magyar városok utcán dörögnek és csörömpölnek a birodalom páncélosai.

2014. október végén, az internetadó elleni tömegtüntetések közepette a CÖF vezetése békemenetet akart szervezni, de inkább kivártak. Néhány nappal később úgy tűnt, hogy meghallották a Fidesz kérését, és egyelőre nem szerveznek békemenetet. November 3-án este azonban már sejteni lehetett, hogy mégis lesz békemenet, november 4-én meg már mindenki tudta, hogy nemsokára békemeneteseket szállító buszok kerekei csikorognak majd fel a fővárosba, és menetelő nyugdíjasok talpainak dörgésétől lesz majd hangos az ország.

VÉLETLEN?

ALIGHA!

Ez az összefüggés ébresztett rá bennünket, hogy a békemenet igazából tök olyan, mint a Szovjetunió. Össze is szedtünk pár dolgot, amiben hasonlítanak.

1.

Mindkettő annyira szereti a békét, hogy akár harcolni is kész érte.

2.

Idős asszonyok párás szemmel kívánják, hogy az unokájuk is higgyen a békemenetben és a békemenet győzelmében. / Idős asszonyok párás szemmel kívánják, hogy az unokájuk is higgyen a Szovjetunióban és a Szovjetunió győzelmében.

3.

Születésekor mindkét szervezetet furcsának tartotta a külvilág, életük delén mindkettő komoly politikai tényező volt, hanyatlásuk idején pedig mindkettő csak a nyugdíjasokat érdekelte.

4.

Aki kritikát fogalmaz meg a Szovjetunióval vagy a békemenettel szemben, azt mindkét szervezet azonnal a CIA bábjának bélyegzi.

5.

Bencsik András írásaiban mindkét politikai szervezetet nagyra tartotta :D