Putyin pártjának képviselője szerint Tim Cookot ki kéne tiltani Oroszországból, nehogy bevigye az AIDS-t vagy az ebolát

Steve Jobs szobrának lebontása nem az egyetlen reakció volt, ahogy az orosz elit homfób tagjai reagáltak arra, hogy az Apple új vezére, Tim Cook arról mesélt egy interjúban, hogy meleg.

A Jobs-szobor eltávolításáról az azt eredetileg felállító, orosz cégeket tömörítő ZEFS döntött, arra hivatkozva, hogy Cook nyilvánosan szólította fel az embereket szodómiára, ezzel pedig szembe ment azokkal az orosz törvényekkel, melyek a kisgyermekeket védik meg az olyan tartalmakkal szemben, amik ellentmondanak a tradicionális családi értékeknek.

via ZEFS

A közlemény ellenére voltak orosz sajtótermékek, amik inkább úgy számoltak be a szentpétervári szobor eltávolításáról, hogy azt csak javítani vitték el.

De nem ez volt az egyetlen homofób reakció, ami Cook bejelentését követte. Vitalij Milonov, Putyin Pártjának, az Egységes Oroszországnak a képviselője arról beszélt, hogy Cookot ki kéne tiltani az országból,

hogy nehogy behozza az ebolát, az AIDS-et vagy a trippert Oroszországba.

A szobor ledöntése jól illett az Oroszországban államilag működtett homofób mechanizmusok sorába, de illeszkedett abba a sorba is, ahogy amerikai ikonikus jelképeket tüntetnek már el egy ideje a közterekről. Ahogy az Atlantic összefoglalja, ezek közé sorolható a McDonald's éttermek bezárása is.