A Fehér Ház leállíttatta a módosított vírusok vizsgálatát

biológia
2014 november 07., 14:06
Forrás: Universitätsstadt Marburg
photo_camera Forrás: University of Marburg

Október 17-én a Fehér Ház Tudományos és Technológiai hivatala kötelező moratóriumot jelentett be a mesterségesen feljavított vírusok vizsgálatán. Az ilyen kutatások veszélyeiről korábban itt írtunk.

A szakemberek azzal indokolják ezeknek a kísérleteknek a fontosságát, hogy így kontrollált körülmények között kiderül, milyen változásokon kell átmennie a természetben a vírusoknak ahhoz, hogy komoly egészségügyi kockázatot jelentsenek.

A moratórium értelmében a kormányzati szervek nem fognak olyan kutatásokat támogatni, amely természetes kórokozókat tenne könnyebben terjedővé, vagy letálisabbá. Azokat a kutatókat, akik már kaptak támogatást ilyen munkához, megkérik hogy egyénileg függesszék fel a munkájukat. A moratórium alatt a vizsgálatok veszélyességét az amerikai biobiztonságért felelős Nemzeti Tudományos Tanácsadó Testület és a Nemzeti Tudományos Tanács ellenőrzi.

A tiltás kifejezetten a mutáns-influenza törzsekkel, a módosított SARS és a MERS vírusokkal való kísérletekre vonatkozik. A természetben jelen lévő vírus törzseken folytatott kutatások természetesen továbbra is kapnak majd támogatást.

Ez a második alkalom, hogy az ilyen típusú kísérleteket leállították. 2012-ben 39 influenzával dolgozó kutatócsoport járult hozzá az egyéni moratóriumhoz. Erre azután került sor, hogy a Science és a Nature leközölt egy-egy publikációt egy levegőben, emlősök közt terjedni képes H5N1 törzs létrehozásáról.

A cikkek közzétételét óriási vita előzte meg. A kritikák alapvetően a terrorizmus által jelentett veszélyre és a vírusok laborból történő véletlen kiszabadulásának kockázatára hívták fel a figyelmet. Miután szabályozó szervek és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szigorú előírásokat dolgozott ki a kutatások biztonságának garantálására, azok folytatódtak.

A mostani moratórium annyiban más, hogy kötelező érvényű és sokkal több vírus kutatását érinti.

"Remélem, hogy a kérdést nyíltan és konstruktív módon meg lehet vitatni, hogy ne legyenek korlátlanul felfüggesztve fontos kutatások"

- nyilatkozta Yoshihiro Kawaoka, akinek csoportja az egyik vitatott H5N1-es kutatást folytatta le. A végleges döntésig tiszteletben fogja tartani a korlátozó kormányzati irányelvet.

"Szerintem ez egy fantasztikus hír. A józan ész azt diktálja, hogy alapos gondolkodás előzze meg a kutatásokat."

- fogalmazta meg a véleményét Marc Lipsitch, a Hardvard-on dolgozó kutató, aki régóta szeretne jobb ellenőrzési rendszert a kockázatos kutatásoknál.

Lipsitch egy objektív kockázat elemző rendszert javasol, ahol minden egyes kutatási projektet külön-külön értékelnek. Meg lehetne így azt is határozni, hogy vajon a veszélyes kórokozók ilyen típusú vizsgálatából származó tudás megszerezhető lenne-e biztonságosabb módon.

via Nature News

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.