Putyin propagandakiadványában védi meg Orbán Viktor rendszerét egy brit újságíró

Neil Clark korábban a Guardian és a BBC újságírója volt, de egy ideje csak a Putyin nyugati szócsövének számító RT televízió weboldalán szokott külpolitikai véleményeket publikálni.

Ez az a televízió, amelyiknek a magyar adásáért nyílt levélben lobbizott Vlagyimir Putyinnál Lovas István, a Magyar Nemzet korábbi brüsszeli tudósítója. Szerinte a televízió tárgyilagosabb, mint a BBC.  A televízióról korábban azt írtuk, hogy "az RT azt akarja megmutatni az oroszoknak, hogy a birodalom van olyan erős, hogy fel tudja venni a versenyt a CNN-nel és a többi nyugati óriással."

Az RT is foglalkozik olyan összeesküvés-elméletekkel, mint „az igazság a 9/11 mögött” vagy hogy „cionisták állnak a szíriai polgárháború mögött”.

Clark cikkében sorra veszi a magyar kormányzati kommunikáció bevett paneljeit, anélkül, hogy akár egy szót is vesztegetne az ellenérvekre:

  • A nyugati elitek szerint Magyarország túlontúl is független
  • A szabadság és demokrácia jelszavát hangoztatva igaztalanul támadják a Fideszt és különösen Orbán Viktort
  • Az ágazati különadókra építő kormányzati gazdaságpolitika kimondottan sikeres
  • A 20 százalékos rezsicsökkentés igazi sikertörténet
  • Zuhan a munkanélküliség
  • A nyugati oroszfóbiások nem tudják megemészteni a racionális Paks 2 és Déli Áramlat üzleteket
  • Az amerikaiak pusztán politikai okokból tiltottak ki kormánytisztviselőket, hiszen a környező országok sokkal korruptabbak, mint Magyarország

A cikk mellesleg Donald Tusk lengyel miniszterelnököt Amerika leghűségesebb pincsikutyájának nevezi. Clark idézi Stier Gábornak, a Magyar Nemzet külpolitikai szerkesztőjének az orosz állami médiában megjelent elemzését

"Amerika azt hiszi, korruptak vagyunk, de Magyarország egy szuverén állam, és ez a mi saját ügyünk. Nagyon sokaknak nem tetszik az Egyesült Államokban, hogy Orbán Viktor ennyire nagyon független ... a korrupció csak egy ürügy"

orbán

Azt még a szerző is elismeri, hogy hiba volt az internetadó, amiért valóban tízezrek vonultak az utcára, de a kormány visszavonta a javaslatot, és még mindig nagyon népszerű. A cikk utolsó két mondata csodás lezárása a hosszú irománynak:

A demokrácia és azon kis országok, akik szembe mernek szállni az őket terrorizáló (bullying) erőteljes elitekkel közös érdeke, hogy Magyarország bátor ellenszegülése folytatódjon. Hajra, magyarok! Hajra Magyarorszag!

(RT)