Észak-Koreai rabszolgák építik a katari focivébé stadionjait

külföld
2014 november 08., 08:18
comments 130

Észak-koreai disszidensek szerint az észak-koreai kormányzat úgy dolgoztat észak-koreaiakat a katari focivébé előkészületi építkezésein, hogy aztán munkások 3 éves munkájáért járó pénz 90 százalékát elteszi magának.

Ez lényegében azt jelenti, hogy Észak-Korea államilag segíti, és profitál abból, hogy állampolgárai rabszolgaként dolgozzanak Katarban.

Több ezer észak-koreai dolgozik éveket a katari stadionok és a vébére elkészülő új nagyváros építésén. A munkások általában 3 évig vannak kint, és ebben az időszakban egyáltalán nem kapnak pénzt, mert a szervezők azt mondják nekik, hogy ő őrzik a fizetést, amit majd otthon, Észak-Koreában  egészben megkapják a pénzt.

Otthon azonban csak a pénz alig 10 százalékát kapják meg, a többi phenjani kommunista vezetéshez csorog. Sőt, szakértők és emigránsok vallomásai szerint olyan munkás is van, aki még otthon sem kap meg semmit a pénzéből.

A katari Dohában a Guardian újságírója beszélt is egy észak-koreai munkással, aki azt mondta:

„Azért vagyunk itt, hogy külföldi valutát keressünk a nemzetünknek.”

És igen, a rendkívül gyenge és sebezhető észak-koreai gazdaságnak létfontosságú a kemény valuta, ami a külkereskedelmükből nem igen jön be, mert az alig van.

Katarban a legtöbb építkezésen szívesen alkalmaznak észak-koreai munkásokat, pedig helyben sem túl elterjedt információ, hogy ők is részt vesznek ez építkezésekben. Az építtetőknek nem kerülnek sokba, és a Guardian riportere szerint éjjel-nappal hajlandóak dolgozni, még olyankor is nyomják, amikor más nemzetiségű építőmunkások már hazamentek.

Egy építtető arról is beszélt, hogy az észak-koreai munkásoknak általában egyetlen riáljuk (a katari valuta) sincsen, mindig tőlük kérnek kölcsön, ha szükségük van olyan apróságokra, mint cigaretta vagy élelmiszer.

Szakértők szerint a katari helyzet csak a kép kis szelete, összesen akár 65 ezer észak-koreai is dolgozhat hasonló körülmények között külföldön, a legtöbben Kínában, Oroszországban, Mongóliában és a Közel-Keleten. A feladatuk az észak-koreai rezsim külföldi valutával való elleátása. Fizetésükből így rendkívül keveset látnak, néha semmit.

Az ilyen észak-koreai munkások nem csak otthon, de a külföldi építkezéseket is rendkívül kiszolgáltatottak, többször illegálisa túlóráztatják őket és veszélyes feladatokat bíznak rájuk. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.