Pakisztáni segítséget kap Kína az ujgurok elleni harcban

2014 november 8., szombat 9:30

Mohamed Narwaz Sarif pakisztáni külügyminiszter a támogatásáról biztosította Hszi Csin-ping kínai elnököt a Kína keleti részén lévő Hszincsiang tartományban élő ujgurok elleni harcban. Pakisztán egyetlen térségbeli szövetségese Kína, így Iszlámábádban már régóta szorgalmazzák, hogy a kormány nyújtson hatékony segítséget Kínának az ujgur függetlenségiek ellen, és Kína is rég kéri erre Pakisztánt.

A pekingi vezetés terroristáknak nevezi a főleg iszlám vallású ujgur függetlenségieket, és a tartomány kínai lakossága ellen végrehajtott fegyveres merényletek mögött a Kelet-Turkesztáni Iszlám Mozgalom nevű szervezetet sejtik, de több szakértő tagadja, hogy ez a szervezet egyáltalán létezik, vagy hogy képes összehangolt támadásokat végrehajtani a kínaiak ellen.

Az biztos, hogy ujgurnak sem túl jó lenni Kínában, a kulturális elnyomás mellet az ujgurok falvai felett szinte folyamatosan megfigyelő drónok köröznek, és Kína az ujgur területekre telepíti a legkörnyezetszennyezőbb iparágait.

A pakisztáni segítség formájáról egyelőre nem esett szó, de a fizikai támogatást nehezítheti, hogy Pakisztán és Hszincsiang tartomány között terül el Kasmir, a régió, melynek hovatartozásán India és Pakisztán évtizedek óta vitázik.

A tárgyalással azonban így is tovább mélyült Kína és Pakisztán térségbeli szövetsége. (Reuters)