Tagállamonként blokkolható lenne a GMO

Az EP környezetvédelmi és közegészségügyi bizottsága megszavazta azt a javaslatot, ami – az eddigi szabályozást megváltoztatva – széles körben lehetővé tenné a tagállamoknak, hogy uniós szintű engedélyezés ellenére is megtiltsák genetikailag módosított organizmusok (GMO) termesztését a saját területükön – írja az MTI.

Marco Contiero, a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet agrárpolitikai igazgatója nyilatkozatban méltatta az EP-szakbizottság által megszavazott javaslatot, ami szerinte lényegesen jobb a tagállamok által az Európai Tanácsban elfogadott szövegnél. Mert azt szerinte erőteljesen befolyásolta a GMO-párti brit kormányálláspont. Contiero azt mondta, a mostani szavazás elősegíti a szilárd jogi alap megteremtését az európai országoknak ahhoz, hogy saját területükön megtiltsák a GMO alkalmazását, és megnehezíti a biotechnológiai iparág képviselőinek dolgát, ha bíróságon akarják megtámadni az ilyen termesztési tilalmat.

A GMO-ellenesség egyébként sok szakértő szerint jobbára megalapozatlan, hiszen a termesztett növényeink eleve génmódosítottak.