Nem érti a vizsgálat vezetője, hogyan nem találta meg a FIFA a korrupicós részeket a jelentésében

futball
2014 november 13., 14:30

Az sem rossz megoldás, ha te személyesen irányítod azt a vizsgálatot, ami tisztázza, hogy belekeveredtél-e korrupicós ügybe vagy sem.  De a FIFA ennél is nagyobb játékos. Ott azt történt, hogy annyi infót szedtek össze arról, hogyan fizették le a 2022-es labdarúgó világbajnokság helyszínéről, a nyári focimeccsek megrendezésére alkalmatlanról Katarról döntő tagokat, hogy kénytelenek voltak elrendelni egy vizsgálatot. Nem a nemzetközi labdarúgószövetség vezetője, Sepp Blatter vezette, hanem egy Michael Garcia nevű ügyvéd. Az elkészült anyagot leadta, a FIFA viszont nem hozta nyilvánosságra a 430 oldalas jelentést,  hanem abból az etikai bizottság készített egy összefoglalót

Az összefoglalóból az derül ki, hogy semmiféle korrupció nem történt.

Illetve nem pontosan ez, hanem az, hogy voltak ugyan kísérletek, meg az oroszoknál fontos számítógépek is eltüntek, és ha valaki be is sározódott, azokat már régen kivetette magából a FIFA. De a lényeg mégis az, hogy semmiképpen nem volt olyan megvesztegetés, ami miatt el kellene venni Katartól a világbajnokságot.

Ezen viszont elcsodálkozott az eredeti jelentést készítő Michael Garcia. Szerinte egyszerűen nem vették figyelembe a jelentését. Ahogy diplomatikusan fogalmaz:

"A döntéshozói kamara elnökének mai összegzése számos helyen nagy mértékben hiányos és téves ismertetése a vizsgálati kamara jelentésében részletezett tényeknek és következtetéseknek."

Garcia emiatt a FIFA fellebbviteli bizottságához fordul. Minden bizonnyal nagy reményekkel.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.