Dárdai: Egy seggel nem lehet 70 millió dolgot megülni

futball
2014 november 19., 11:39
comments 55

Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke szerint december elsejéig eldől, hogy megy vagy marad a szövetségi kapitány Dárdai Pál. Nagyon úgy tűnik, hogy nem kell addig várni, minden jel szerint Dárdai visszatér a berlini Herthához.

A klub honlapjának is megerősítette, hogy a helyzet egyértelmű, csak négy meccsre szólt a válogatott melletti munkája.  Azt mondta, nagyszerű tapasztalat volt, köszönettel tartozik a Herthának, hogy elengedte, de munkára jelentkezik a klubjánál.

photo_camera Fotó: MTI

Dárdai itthon sem beszélt félre.

"Nekem is van szívem, tudom mit jelentek a szurkolóknak, az MLSZ-nek a családomnak, mindennel tisztában vagyok, de egy seggel nem lehet 70 millió dolgot megülni. Ezt értelmesen át kell gondolni és ehhez időt kérek. Ha nem is maradok, belülről sírni fogok"

- mondta a tegnapi, oroszok elleni meccs után.

A 286 Bundesliga-meccsel klubrekorder Dárdainak elég világos karrierlehetőséget kínált a Hertha 2011-es visszavonulása után. Dárdai a családjával maradt Berlinben, megkapta az U-15-ös csapatot, mostanra a teljes utánpótlást koordinálja. Áprilisban szerzi meg be a német prolicences edzői papírt, 2020-ig a csapat vezetőedzője szeretne lenni. Ezt felgyorsíthatja a magyar válogatott mellett beugróként végzett szakmai munkája, de kockáztatni aligha fogja a kinti karrierjét. A Hertha pedig elég egyértelműen jelezték, hogy csak erre a négy meccsre engedték el, várják vissza, hogy folytassa a munkáját.

Többen felvetették, hogy félállásban is beleférne a válogatott irányítása, hiszen nincs olyan sok meccs. És ott van például a kézilabdázók szövetségi kapitánya, Talant Dujsebajev, aki a lengyel Kielce mellett vállalta a magyar csapat irányítását is. De az egy nagy különbség, hogy a klubcsapatnál szinte leáll a munka, ha a válogatott meccsek miatt szünet van, viszont a Herthánál az utánpótlás ekkor is pörög.

Járok a pro-licencre, éjjel-nappal utazok az utánpótláscsapatommal a meccsekre, koordinátor vagyok az U9-től az U17-ig az összes korosztálynál, el is vagyok maradva néhány értekezlettel, tehát tolom a munkát magam előtt, egyszer majd besokallok. Hála istennek, bírom még, de nem szeretnék olyan helyzetbe kerülni, hogy túl korán vagy feleslegesen kiégetem magam. Le kell ülnünk, meg kell beszélnünk, hogyan lehet ezt a sok feladatot összeszervezni

nyilatkozta Dárdai egy pár napja.

Anyagilag nincsen rászorulva a szövetségi kapitányi munkára, ezt a négy meccset is ingyen vállalta. Nyilván kaphat olyan fizetést, ami versenyezhet a kintivel. Bár az elődöt, Pintér Attilát éppen azért válaszotta az MLSZ Csányi Sándor bevallása szerint, mert sokkal kevesebbet kellett neki fizetni, mint a beharangozott külföldi edzőknek. Dárdainál nem mernék megkockáztatni, hogy anyagiakon múljon a megegyezés, pláne úgy, hogy az MLSZ bőven nyereséges.

De nagy kérdés, meddig kapna jó fizetést az MLSZ-től.

Nem múlt azért olyan sokon, hogy Dárdait most ne marasztalja mindenki, a szövetség, a játékosok és a szurkolók. A románok elleni bukaresti meccsen jó volt az egy pont, de a Feröer-szigetek és Finnország ellen szerencsével nyertünk, miközben mindkettő a könnyebbik meccseink közé tartozik, semmiképpen sem bravúr a legyőzésük. Dárdai motiválni kétségtelenül tud, óriási és nemzetközi rutinja van játékosként, tisztelik a játékosok és a szurkolók is, de azzal ő sem tud mit kezdeni, hogy régóta nem volt ennyire gyenge a magyar válogatott kerete. Szalai Ádámot Dárdai vissza tudta hívni a válogatottba, de a magát Kínába száműző Husztit már nem. Más tartalék meg alig van, aki nem a magyar bajnokik tempóját szokja. Soha nem volt ennyire kevés, rendszeresen játszó magyar játékos európai klubokban, miközben több korábbi válogatott játékos (Németh Krisztián, Koman Vladimir és egészen mostanáig Vadócz Krisztián) csapat nélkül maradt őszre. 

photo_camera Forrás: UEFA.com

Hiába ez talán a leggyengébb csoport, és nincs benne olyan csapat, aki ellen eleve esélytelenek lennénk, mint az előző sorozatban a hollandok ellen, és hiába ér pótselejtezőt már a harmadik hely is, a Pintér Attilával az északírek ellen itthon elveszített három pont nagyon fog hiányozni. Nagy kérdés, hogy a világbajnoki résztvevő, de látványosan összezuhanó görögökön mennyire segít, hogy elküldték a szövetségi kapitány Claudio Ranierit. Velük játszunk majd márciusban, az első tétmeccsen. Idegenben játszunk még az itthon minket legyőző északírekkel és a szerencsével vert finnekkel. Aztán az utolsó meccsen a görögökkel, de az nekik alighanem már tét nélküli lesz.

A további meccseink:

  • Március 29: Magyarország- Görögország (háromesélyes, leginkább x.)
  • Június 13: Finnország-Magyarország (itthon jobbak voltak nálunk, szerencsével nyertünk, aligha nyerhető a kinti meccs)
  • szeptember 4: Magyarország-Románia (itthon játszunk, de a román jobb csapat. Döntetlen azért talán benne van).
  • szeptember 7: Észak-Írország.Magyarország (itt kellene visszahozni az elveszített három pontot, eddig viszont nagyon jók voltak az északírek)
  • október 8: Magyarország-Feröer (ezt azért hozzuk)
  • október 11: Görögország-Magyarország (a görögöknek már mindegy lesz, nekünk a harmadik helyért számíthat)

Csányi Pintér menesztése után újra külföldi edzőt ígért, aztán jött Dárdai. Most a hírek szerint már elkezdtek újra körülnézni. Az egyik esélyes állítólag a valaha szép eredményeket elérő, a múltjából élő Sven-Goran Eriksson, aki éppen Kínában szedi össze most a cuccát. Amilyen eredményeket elért mostanában a csajozásban verhetetlen svéd, simán bevállalja a magyar kispadot, bár biztosan drága lesz.

Dárdai Pál pedig olyan szép emlékeket hagy maga után, hogy ha kapitánykérdés lesz, az ő neve mindig előkerül majd. Aztán egyszer majd visszatér.

Végül nézzünk körül, hogy állnak a szomszédaink:

  • A románok velünk vannak egy csoportban, a jelek szerint simán nyerik is azt. A görög elleni idegenbeli meccset hozták, Finnországot verték idegenben, otthon legyőzték az addig menetelő északíreket, csak velünk játszottak döntetlent.
  • Szlovákia még százszázalékos, pedig kemény meccseik voltak, idegenben verték az ukránokat, a fehéroroszokat és a macedónokat, otthon a spanyolokat.
  • Ukrajna harmadik Szlovákia és Spanyolország mögött. Fehérországot, Macedóniát és Luxemburgot verték, a szlovákoktól kikaptak.
  • Ausztria csoportelső, most verték meg tétmeccsen az oroszokat Bécsben, a svédekkel döntetlent játszottak, verték Montenegrót és Moldovát.
  • Horvátország csoportelső, Máltát, Bulgáriát, Azerbajdzsánt verték, az olaszokkal idegenben döntetlent játszottak.
  • Szerbia csak negyedik, Örményországban döntetlen játszottak, kikaptak otthon a dánoktól. Van egy félbeszakadt meccsük az albánokkal, de szövetségi kapitányt cseréltek.
  • Szlovénia hat ponttal holtversenyes második, kikaptak az észtektől  és az angoloktól idegenben, verték otthont Svájcot, idegenben Litvániát.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.