Az oroszok még a készpénzt is kilopták a krími bankok széfjéből

külföld
2014 november 20., 09:51
comments 261

Amikor Oroszország megszállta a Krímet, az ottani ukrán bankok egy pillanat alatt ellehetetlenültek: elvették tőlük a fiókjaikat, az ATM-jeiket elvágták a hálózatról, az adósokat pedig maga Putyin szólította fel, hogy ne törlesszék hiteleiket.

Az eredmény: többezer ukrán elvesztette összes megtakarítását.

photo_camera (AFP PHOTO / OLGA MALTSEVA)

Oroszország, miután egy pillanat alatt beszüntette az ukrán bankok működését, a hivatalos adatok szerint kifizetett már félmilliárd dollárt közel kétszázezer kríminek kompenzációként az orosz betétbiztosítón keresztül. De ennek van egy értékhatára, és több ezer ember nem tudja bizonyítani, hogy mennyivel tartoznak neki – ami nem meglepő, mivel az ukrán bankokat bezárták. Sokan panaszkodnak a teljesen reménytelen bürokráciára.

Az ukrán bankok azt állítják, hogy fizetnének, de közben pénzügyileg is ellehetetlenültek. Ebben része volt annak is, hogy egy tévéműsorban Putyin azt tanácsolta a krími adósoknak, hogy mostantól ne fizessék a törlesztőket, ami miatt gyakorlatilag az összes hitel nem teljesítővé vált. A bankok krími eszközei így egyik pillanatról a másikra lenullázódtak, ezért a betéteseiket akkor se tudnák kifizetni, ha létezne még a helyi fiókhálózatuk, hozzáférnének a könyvelésükhöz.

Az oroszok egyébként az egyik ukrán bank elnöke, a Privatbank szerint elloptak mindent: elvették a bank ingatlanjait (150 millió dollár), a készpénzt a széfekből és az ATM-ekből (40 millió dollár). Sokan a helyiek közül mégis az ukrán kormányt teszik felelőssé a helyzetért, ami egybevág azzal, amit az orosz propaganda állít.

Bővebben a Reuters riportjában. Közben egyébként Oroszország mindent államosít a félszigeten, amit csak tud. A múlt hétvégén a donyecki és a luhanszki szakadár régiókban is beindult ugyanez a folyamat.

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.