Tarlós belekezd Vitézy eljelentéktelenítésébe

Budapest
2014 november 20., 15:54
comments 144

Már az önkormányzati választások előtt lehetett arról hallani, hogy Tarlós István meg akar szabadulni a Budapesti Közlekedési Központot irányító Vitézy Dávidtól. Nem leváltaná, hanem a BKK-t húzná ki alóla. Eddig kellett erre várni. A Népszabadság szerint a jövő heti közgyűlésre készült tervezetében a főpolgármester gyakorlatilag a BKK felszámolását javasolja. 

Az előző önkormányzati ciklus elején alakított ki a fideszes városvezetés két holdingot, a BKK mellett a Budapesti Városüzemeltetési Központot (BVK). A kettőt most összeolvasztaná Tarlós,   Budapesti Városigazgatóság Zrt. néven. Minden részlet még nem ismert, de a BKK feladatainak felülvizsgálatára vonatkozó előterjesztés már elkészült.

A BKK-hoz tartozott eddig a fővárosi forgalomszervezés mellett a közútkezelés, a parkolás szervezése, a taxiállomások üzemeltetése, valamint több milliárdos beruházás projektmenedzseri feladata. A cégcsoporthoz tartozik a BKK Közút Zrt. és a Budapest Szíve Kft. Az új városüzemeltetési modellben ebből alig maradna valami.

A közútkezelési feladatokat elvenné Tarlós, ahogyan a taxiállomások üzemeltetését is. (A személyszállítási szolgáltatás és a taxitársaságok ellenőrzése a BKK-nál maradna.) Az még kérdés, hogy mi lesz a parkolás, a majdani dugódíj beszedésével és a teherforgalmi közszolgáltatással. .

A beruházások közül csak a kifutó és „közeli lezárású” projektek maradnak a cégnél, de az is csak a „mielőbbi lezárás érdekében”. A többi folyamatban lévő vagy a jövőben tervezett közösségi közlekedéssel, közúthálózattal kapcsolatos fejlesztés előkészítését, lebonyolítását és megvalósítását megosztják a Főpolgármesteri Hivatal, a BKK, a BKK Közút, a BKV és az Enviroduna között.

A közlekedésszervezés elvileg továbbra is a BKK feladata maradna, de a BKV felett tulajdonosi, irányítási és utasítási joga megszűnne. A BKK és a BKK Közút a Budapesti Városigazgatóság Holding alá tagozódna be, akárcsak a BKV.

A feladatok újraosztásának megszervezése, a szükséges egyeztetések lefolytatása a városigazgató feladata lesz. Erre Tarlós jelöltje Bán Tamás.

Egy nagy probléma lehet az átszervezéssel, mégpedig a BKK támogatási és hitelszerződései. Ezeket újra kell tárgyalni az Európai Újjáépítési Bankkal (EBRD) és az uniós pénzeket felügyelő irányító hatósággal, valamint a bankokkal és az Európai Bizottsággal.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.