A piacon ritkán talál meg valakit úgy a pénz, mint ahogy Giró-Szász Andrást a százmilliók

POLITIKA
2014 november 25., 09:21
comments 311

Giró-Szász András meggazdagodásának története fordulatokkal teli. Talán a világon nincs még egy olyan szerencsés figura, mint a politikai elemzőből lett kormányszóvivőből lett cégtulajdonosból lett kormányzati kommunikációs államtitkár.

photo_camera Áder János köztársasági elnök átadja a kinevezési okmányt Giró-Szász Andrásnak, a Miniszterelnökség kormányzati kommunikációért felelõs államtitkárának 2014. november 10-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Friss vagyonnyilatkozata szerint 750 millió forinttal jön neki a Strategopolis Kft.. Az összeget Giró-Szász bevallása szerint a következő két évben kapja meg. Ezzel részben a neki járó osztalékot fizetik meg, részben megveszik tulajdonrészét.

"Visszautasítok minden olyan feltételezést, amely a vagyonosodásomat a kormányzati szerepvállalásommal hozná összefüggésbe"

Ezt írta nekünk az újdonsült államtitkár. A szélesebb kormányzat és Giró-Szász meggazdagodása között van valami összefüggés: az a cég fog százmilliókat fizetni neki, ami bőven kapott közpénzes megbízásokat a kormányzattól.

A szóban forgó céget, a Strategopolis Kft-t Giró-Szász alapította 2006-ban. Amikor 2011-ben kinevezték kormányszóvivőnek, akkor eladta a részesedését a cégben. A választások után, 2014 nyarán, mikor már nem volt kormányszóvivő, újra tulajdont szerzett a vállalkozásban. Most, pár hónappal a visszavásárlás után elmegy államtitkárnak, és megint eladja a részét, és az osztalékkal együtt 750 millió forintot kap két év alatt.

Ha a kormányszóvivősség után nem hagy ki pár hónapot, és megy vissza a céghez, hanem egyből megkapja az államtitkári megbízást, akkor most nem számíthatna a 750 millió forintra.

Érdemes megnézni, hogyan alakult a Strategopolis nettó árbevétele, és adózott eredménye 2009 óta.

A cégnek jól ment, egyre jobban. Az látszik, hogy 2012-es és 2013-es év különösen szép bevételt hozott. 2013-ban a profit megháromszorozódott. Ezekhez a sikerekhez viszont Giró-Szász Andrásnak ugye semmi köze sem lehetett, hiszen ő még 2011-ben eladta a részesedését, és csak 2014-ben vásárolta vissza.

Sem Giró-Szász sem pedig a cég nem volt hajlandó kérdésünkre elárulni, hogy

  • 2011-ben, amikor kinevezték kormányszóvivőnek mennyiért adta el a Startegopolisban lévő részesedését,
  • azt sem, hogy 2014-ben mennyiért vásárolhatta vissza a részesedést,
  • és azt sem, hogy most mennyiért adta el újra (tehát a 750 millió forintnak mekkora része az osztalék, és mennyi az eladásból jövő pénz).

Mintha egy picit ellentmondana a szigorúan piaci logikának, hogy valaki alapít egy céget, aztán eladja a benne lévő részesedését, aztán az alapító távozása után a cég iszonyú sikeres lesz, megsokszorozza profitját, aztán az alapítót, akinek az utóbbi évek mesés üzleti teljesítményhez semmi köze, visszaengedik a cégbe, aztán pár hónappal visszatérés után újra eladja a tulajdonát, és felmarkol némi osztalékot.

Azoknak az embereknek, akiket nem Giró-Szász Andrásnak hívnak, valószínűleg elég ritkán alakul ilyen szerencsésen az üzleti számításuk.

De érdemes ránézni a Strategopolis megbízásaira is.

"Ekkor [2011-ben] a Strategopolis Kft-nek egyetlen egy állami megbízása sem volt."

Ezt is Giró-Szász írta nekünk. Na, most önkormányzati megbízásai már addigra is voltak a cégnek, de a közbeszerzéseken valóban csak 2012 tavaszától kezdett jeleskedni. Itt is a sors fura fintorával állunk szemben: Giró-Szászt nyilván jó szakembernek tartják a kormányban, és ezért nevezik ki 2011-ben szóvivőnek, de a cég, amit alapított addig nem kap állami megbízást, amíg neki, a jó szakembernek köze van hozzá, utána viszont, amikor kiszáll belőle, elkezd érkezni a Strategpolishoz az állami pénz.

Ha közpénzről van szó, akkor meg kell jegyezni, hogy a Startegoplisnak a nyílt, szabad verseny nem az esete. A Közbeszerzési Értesítőben

9 olyan pályázatot találtunk, ahol a cég eredményes volt, ebből viszont egyik sem volt nyílt eljárást, amin bárki elindulhatott,

jellemzően hirdetmény közzététele nélküli, tárgyalásos pályázaton kapott állami megrendeléseket a cég.

Összesen 2,22 milliárd forint közpénzt nyert pályázatokon a Strategopolis és partnerei.

A legnagyobb, többször is módosított, ~2,1 milliárd forintos megbízást a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól ismerős társaságban, a Századvég Alapítvánnyal és a Századvég Gazdaságkutatóval közösen kapta a Strategopolis.

Ezen kívül 99,3 millió forintot nyert el 6 pályázaton egyedül a Strategopolis, és másik 22,8 milliót 2 pályázaton két másik céggel közösen.

Kérdésünkre a vállalkozásnál nem árulták el, hogy ahol másokkal kellett osztozkodni az elnyert összegen, ott mennyi pénzt kapott a Strategopolis és mennyit a partnerek. Kicsit enigmatikusan annyit mondtak, hogy

"az elmúlt években társaságunk  szerződésállományában, a nem az államtól kapott megrendelések aránya 60 és 90 százalék között mozgott."

A Közbeszerzési Értesítőben két olyan pályázatot találtunk, ahol a cég indult, de nem nyert.

UPDATE:

Egy szép, nagy, belvárosi szállodában lesz résztulajdona államtitkárnak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.