Horváth András: Ez egy viccvizsgálat volt

bűnügy
2014 november 26., 11:09
comments 262

Szerdán nyilvánosságra hozta a NAV azt az anyagot, ami alapján tavaly novemberben kijelentették, hogy semmi alapja sincs Horváth András vádjainak.

Horváth András tavaly felmondott a NAV-nál, és azzal állt elő, hogy évente ezermilliárdos ÁFA-csalásokhoz asszisztál a hatóság, elmaradnak az ellenőrzések, és meg is szüntették azt a csoportot, ami képes lett volna a bonyolultabb csalási hálózatokat felderíteni. Horváth összeállított egy komoly anyagot, amiben szerinte számos csalási hálózatot leplezett le. Ezt hívják azóta „zöld dossziénak”, mert amikor Horváth felmutatta bizonyítékait, akkor egy zöld színű mappában voltak a papírok. Horváth azt mondta, hogy jogsértést követne el, ha a bizonyítékait ő hozná nyilvánosságra, ezért az adatokat átadta az ügyészségnek.

horvath_andras_nav_afacsalas_6

A NAV válaszul bejelentette, hogy belső vizsgálatot indítanak. Ezt egy tavaly november eleji pénteken ígérték, és hétfő reggelre már készen is voltak. Arra jutottak, hogy Horváth vádjai alaptalanok.

A vizsgálat anyagát azonban nem hozták nyilvánosságra. Schiffer András, az LMP társelnöke ezért pert indított az anyag nyilvánossá tételéért. A pert másodfokon is megnyerte, ezért rakta ki most a NAV az anyagot a honlapjára.

Horváth: Nem csoda, hogy ezzel nem dicsekedtek

Horváth azt mondta, hogy ha annyira egyértelműen cáfolná a vádjait a vizsgálati anyag, akkor a NAV nem próbálta volna titkolni, és nem várt volna megjelentetésével addig, amíg már nem volt módjuk két bírósági ítélet után ezt tovább halogatni. A teljes anyagot ugyan nem olvasta még sorról sorra végig, de eleget látott belőle ahhoz, hogy azt gondolja, hogy

nem véletlenül nem lobogtatták büszkén ezeket a papírokat a NAV-nál.

photo_camera Horváth András még a decemberi tüntetésen. (Fotó: Botos Tamás)

Horváth szerint irreleváns statisztikai adatok vannak az anyagban arról, hogy mikor mit kérdeztek le a belső rendszerből, mikor hol tartottak vizsgálatokat. Az adatoknak nincs közük azokhoz a megállapításokhoz, amiket ő tett, nem célzottan azokról az ügyekről és cégekről szól, amelyekkel kapcsolatban a zöld dossziéban megállapításokat tett.

„Értékelhetetlen, komolytalan, nevetséges. Se pro sem pedig kontra nincs közük az állításaimhoz” – foglalta össze a véleményét Horváth András.

Horváth szerint jellemzi az egész komolyságát, hogy még csak el se kérték tőle az általa összegyűjtött bizonyítékokat, meg se kérdezték, hogy mik a vádak, és mégis cáfolni próbálták állításait. Horváth azt is mondta, hogy annak ellenére, hogy nem kérték el a zöld dossziét tőle, szerinte pontosan tudják a NAV-nál, hogy mi áll benne.

horvath_andras_nav_afacsalas_3

Horváthot a tavalyi házkutatás óta nem piszkálta a rendőrség

Horváthot annak idején feljelentette a NAV, mert a hivatal szerint nem férhetett volna hozzá sok adathoz, ami a zöld dossziéban szerepel. A most nyilvánosságra hozott jelentésben is szerepel, hogy a NAV szerint jogosulatlanul szerzett információkat. Tavaly decemberben a NAV feljelentése nyomán a rendőrség házkutatást tartott Horváthnál, és elvitték a rendőrök a zöld dossziét is.

Horváth azt mondta, hogy ez az ügy azóta is áll. A házkutatás óta tudomása szerint ebben a nyomozásban nincs előrelépés, őt azóta sem hallgatták meg, és meg se gyanúsították.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.