Vajon sikerül Putyinéknak elérni, hogy összefogjon ellenünk az olajkartell, vagy sem?

Most zajlik az OPEC nagy konferenciája Bécsben, ahol az a legnagyobb kérdés, hogy mit tudnak tenni az olajtermelő országok az olaj árának zuhanása ellen. Vagy akarnak-e egyáltalán.

Eddig azt lehetett sejteni, hogy a legnagyobb játékos, Szaúd-Arábia, valamint a többi öbölbeli olajmonarchia inkább a piaci részesedésének megtartásában, és a drágábban termelők tönkretételében érdekelt, ami az alacsonyabb olajár mellett szól.

A drágábban termelő, és az alacsony olajárak miatt nagyon-nagyon szenvedő Oroszország, Venezuela és Irán viszont azért könyörög, hogy mégiscsak visszafogják picit a termelést. Az oroszok érdekérvényesítését nem könnyíti meg, hogy csak megfigyelő tagjai az OPEC-nek.

Egyelőre ellentmondásos híreket szivárogtatnak ki a konferenciáról. A Reuters legfrissebb híre szerint az öbölbeli olajtermelők arra jutottak (konszenzussal), hogy egy cseppnyit se csökkentsenek a termelésen, de korábban arról jöttek ki hírek, hogy titkos szaúdi-orosz paktum készül. Holnap okosabbak leszünk.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.