Lázár János gyakorlatilag EU-ügyi miniszter lesz

2014 november 27., csütörtök 14:54
130

A Miniszterelnökséget vezető miniszterhez kerül az európai integrációs ügyekhez kapcsolódó feladat- és hatáskörök jelentős része. Erről csütörtöki ülésén fogadott el egy módosító javaslatot az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága.

Az egyes jogállási törvényekhez benyújtott előterjesztés indoklásából kiderül, hogy a brüsszeli állandó képviselet szakmai irányítását és a munkáltatói jogok gyakorlását is Lázár János hatáskörébe utalnák január 1-jétől, ezzel stratégiailag is fontos szerepet elvéve Szijjártó Pétertől. Az állandó képviselet ugyanakkor továbbra is a Külgazdasági és Külügyminisztérium szervezeti egysége marad, a funkcionális feladatokat is ez a tárca felügyeli.

Lázár ezzel gyakorlatilag minden, az EU-val összefüggő fontosabb feladatot magához vonzott: minisztériuma felelős az EU-s források lehívásáért és az agrárpénz kezeléséért is, most pedig a politikai területet is megkapja.

A brüsszeli állandó képviselet intéz az Európai Tanácsban minden Magyarországot érintő ügyet, korábban az EU-s államtitkárság alá tartoztak, ez azonban megszűnt a nyáron. A szakmai irányítás pedig azt jelenti, hogy ezentúl Lázár utasításainak megfelelően fognak szavazni és alkudozni a magyar delegáltak a tanácsi formációkban. Ez meglehetősen fontos pozíció, 2010-ben is komoly harc dúlt érte Martonyi János vezette külügy és Matolcsy György között. Akkor végül Martonyi lett a győztes, öve lett a kinevezési jog. A jelenlegi állandó követ, Györkös Péter mandátuma pedig hamarosan lejár, komoly politikai kérdés lehet az is, hogy kit küldünk helyette és erről ki dönthet.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt