Lázár János gyakorlatilag EU-ügyi miniszter lesz

POLITIKA
2014 november 27., 14:54
comments 130

A Miniszterelnökséget vezető miniszterhez kerül az európai integrációs ügyekhez kapcsolódó feladat- és hatáskörök jelentős része. Erről csütörtöki ülésén fogadott el egy módosító javaslatot az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága.

Az egyes jogállási törvényekhez benyújtott előterjesztés indoklásából kiderül, hogy a brüsszeli állandó képviselet szakmai irányítását és a munkáltatói jogok gyakorlását is Lázár János hatáskörébe utalnák január 1-jétől, ezzel stratégiailag is fontos szerepet elvéve Szijjártó Pétertől. Az állandó képviselet ugyanakkor továbbra is a Külgazdasági és Külügyminisztérium szervezeti egysége marad, a funkcionális feladatokat is ez a tárca felügyeli.

Lázár ezzel gyakorlatilag minden, az EU-val összefüggő fontosabb feladatot magához vonzott: minisztériuma felelős az EU-s források lehívásáért és az agrárpénz kezeléséért is, most pedig a politikai területet is megkapja.

A brüsszeli állandó képviselet intéz az Európai Tanácsban minden Magyarországot érintő ügyet, korábban az EU-s államtitkárság alá tartoztak, ez azonban megszűnt a nyáron. A szakmai irányítás pedig azt jelenti, hogy ezentúl Lázár utasításainak megfelelően fognak szavazni és alkudozni a magyar delegáltak a tanácsi formációkban. Ez meglehetősen fontos pozíció, 2010-ben is komoly harc dúlt érte Martonyi János vezette külügy és Matolcsy György között. Akkor végül Martonyi lett a győztes, öve lett a kinevezési jog. A jelenlegi állandó követ, Györkös Péter mandátuma pedig hamarosan lejár, komoly politikai kérdés lehet az is, hogy kit küldünk helyette és erről ki dönthet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.