1700 aláírás gyűlt össze Tolnán a gyermekotthon odaköltözése ellen

POLITIKA
2014 november 29., 10:51
comments 439

Czibere Károly az Emberminisztérium szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára azonnali vizsgálat lefolytatására utasította a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság vezetőjét a Tolnára tervezett két gyermekotthon miatt kirobbant lakossági tiltakozás miatt - írja a Magyar Nemzet.

A történet elég egyszerű, egyben tipikus is. A gyermekvédelmi hatóság arra jutott, hogy a faddi gyermekotthon elavult és alkalmatlan, ezért uniós forrásból, 300 milliós projekt keretében két új otthont építenének Tolnán. Mire a lap szerint

Tolnán kitört a pánik!!!

A város lakói tiltakozó akciókba kezdtek. Eddig 1700 tiltakozó aláírást gyűjtöttek össze, az ügyben összehívott lakossági fórumon pedig a gyerekek odaköltözése ellen harcolók megtöltötték a helyi iskola tornatermét.

Tolna önkormányzata eléggé álságos módon azt állítja, hogy bár nem értenek egyet a tiltakozókkal, de azért a tiltakozók mellé állnak, és azt kérik, lehetőség szerint ne itt létesítsenek lakásotthonokat. Tudják kinek az érdekében? A tolnaiaknak? Ugyan:

A gyermekek érdekében született meg az a határozat, olyan mértékben elharapódzott a helyzet, hogy nem lenne jó, ha a gyermekek ilyen ellenséges körülmények között költöznének új otthonukba.

Gyakorlati feladat: mindenki tetszőleges történelmi példán használja be ezt az érvelést kénye-kedve szerint.

A kormány is meghallotta a tiltakozókat, és Czibere Károly utasította a gyermekvédelmet, hogy gondolják át még egyszer ezt a költözést.

"Meg kell nézni, hogy Tolna megyei kirendeltség vezetői megfelelően előkészítették-e a költözést. Erőszakkal nem lehet kikényszeríteni a gyermekek elfogadását, az a gyerekeknek sem lenne jó."

Az valóban nem lenne jó. A történet hasonlít a szilvásváradira, ahol a lakosok nem szerettek volna fogyatékkal élőket befogadni. Szilvásvárad fideszes országgyűlési képviselője, Horváth László először a tiltakozók mellé állt, majd a közfelháborodás miatt viszakozott, így a település végül befogadta a fogyatékkal élőket.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.