Svájc a bevándorlás kemény korlátozásáról és brutális aranyvásárlásról szavaz

külföld
2014 november 30., 08:26
comments 131

Népszavazás kezdődött vasárnap Svájcban a bevándorlás korlátozásáról, valamint a jegybanki aranytartalékról.

Az „Állítsuk meg a túlnépesedést - védjük meg természeti erőforrásainkat” elnevezésű népszavazási kezdeményezés azt akarja elérni, hogy a bevándorlók éves számát a lakosság 0,2 százalékában korlátozzák. Így ha az igenek nyernének a vasárnapi népszavazáson, akkor csupán évi 16-17 ezer migránst fogadhatna az ország.

Ez csak a negyede a jelenlegi számnak.

A kezdeményezés indoka nem feltétlenül az idegenellenesség, hanem a túlnépesedés megakadályozása is. A környezetvédő szervezet, ami a  népszavazési kezdeményezést indította, úgy véli, hogy a lakosság növekedése túl nagy terhet ró a természetre, így a termőföldre is.

A berni kormány arra figyelmeztetett, hogy nemcsak az ország gazdaságát hátráltatná az igenek győzelme, de az Európai Unióval a bevándorlás kérdésében folytatott tárgyalásokat is, és általában véve rontaná a Brüsszellel fenntartott kapcsolatot.

A bevándorlás korlátozása mellett a svájci választóknak véleményt kell alkotniuk egy másik kezdeményezésről is. A jobboldali Svájci Néppárt (SVP) köreiből származó javaslat azt indítványozza, hogy

a svájci jegybanki devizakészletek legalább 20 százalékát a jövőben aranyban kellene tartani.

A svájci jegybank, az SNB, az euróválság idején vezette be a minimális euróárfolyamot. A tőke tömegével áramlott euróból a menedékvalutának számító frankba, és a svájci pénz annyira megerősödött, hogy az export kezdett versenyképtelenné válni. Ha javaslat a népszavazáson többséget kap, akkor a frank gyengítése érdekében vásárolt minden egyes euróból 20 centért aranyat kellene vásárolnia a jegybanknak. További lépésként az SNB nem adhatna el az ország aranykészletéből, amelyet ezután csak Svájc területén őrizhetnék.

A „Mentsétek meg svájci aranyunkat” nevű kezdeményezés sikere alaposan megnehezítené, hogy a svájci jegybank fenntartsa a három éve érvényes 1,20 frankos euróárfolyamot.

„Nagyon nehéz lenne határozottan beavatkoznunk és megőriznünk a stabilitást”

- óvott Thomas Jordan, a svájci jegybank elnöke.

AZ SNB aranykészlete jelenleg 1040 tonna, és ez a mennyiség több mint 35 milliárd frankot ér, ám ez csak a devizatartalékok 7,5 százaléka. Az 500 milliárd frankos devizakészletek nagy része euróban és dollárban fekszik. Ha a polgárok megszavaznák a kezdeményezést, a jegybanknak 70 milliárd frank értékben kellene, mintegy 1500 tonna aranyat vásárolnia. A műveletre az SNB-nek öt éve lenne. A megvásárolandó arany mennyisége ugyanakkor meghaladja a világ éves aranykitermelésének a felét. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.