Már csak félig lesz az orosz államé a világ legnagyobb tőzsdén jegyzett olajvállalata

gazdaság
2014 december 01., 09:59
comments 55

Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök aláírta azt a kormánydöntést, amelynek értelmében eladják a Rosznyefty cégben lévő állami részesedés egy részét.

photo_camera Fotó: Alekszander Asztafjev / RIA Novosti

Az államnak 69,5 százalékos részesedése van a Rosznyeftyben, ami 50 százalék plusz egy részvényre csökken a 19,5 százalék eladásával. A cég a világ legnagyobb tőzsdén jegyzett olajvállalata.

Igor Szecsin, a Rosznyefty elnöke nemrég azt mondta, hogy 8,12 dolláros részvényáron tervezik értékesíteni a 19,5 százaléknyi tulajdonhányadot.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a kormány pontosan mikor tervezi eladni a 19,5 százalékot, eredetileg 2016-ban akarta, de a gazdasági miniszter augusztusban azt mondta, hogy az ügyletet már jövőre lebonyolíthatják.

A kormány azt állítja, hogy a költségvetési hiány mérséklésére tervezi fordítani a Rosznyefty-részesedés eladásából befolyó összeget.

Szeptember végén Igor Szecsin azt mondta, hogy a Rosznyefty idei adózott eredménye 400 milliárd rubel lesz. (Akkor 1 rubel 6,3 forintot ért, hétfőn már csak 4,97 forintot.) A cég tavalyi profitja 551 milliárd rubel volt, ami 51 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A Rosznyefty árfolyama a moszkvai értéktőzsdén 1 százalék körüli pluszban állt hétfőn 10 órakor, a kereskedés kezdete után két órával. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.