Már csak félig lesz az orosz államé a világ legnagyobb tőzsdén jegyzett olajvállalata

2014 december 1., hétfő 9:59
55

Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök aláírta azt a kormánydöntést, amelynek értelmében eladják a Rosznyefty cégben lévő állami részesedés egy részét.

Fotó: Alekszander Asztafjev / RIA Novosti

Az államnak 69,5 százalékos részesedése van a Rosznyeftyben, ami 50 százalék plusz egy részvényre csökken a 19,5 százalék eladásával. A cég a világ legnagyobb tőzsdén jegyzett olajvállalata.

Igor Szecsin, a Rosznyefty elnöke nemrég azt mondta, hogy 8,12 dolláros részvényáron tervezik értékesíteni a 19,5 százaléknyi tulajdonhányadot.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a kormány pontosan mikor tervezi eladni a 19,5 százalékot, eredetileg 2016-ban akarta, de a gazdasági miniszter augusztusban azt mondta, hogy az ügyletet már jövőre lebonyolíthatják.

A kormány azt állítja, hogy a költségvetési hiány mérséklésére tervezi fordítani a Rosznyefty-részesedés eladásából befolyó összeget.

Szeptember végén Igor Szecsin azt mondta, hogy a Rosznyefty idei adózott eredménye 400 milliárd rubel lesz. (Akkor 1 rubel 6,3 forintot ért, hétfőn már csak 4,97 forintot.) A cég tavalyi profitja 551 milliárd rubel volt, ami 51 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A Rosznyefty árfolyama a moszkvai értéktőzsdén 1 százalék körüli pluszban állt hétfőn 10 órakor, a kereskedés kezdete után két órával. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt