Ha Ukrajna kéri felvételét és teljesíti a feltételeket, NATO-tag lehet

külföld
2014 december 02., 12:22
comments 359
photo_camera Ukrán katona vállról indítható légvédelmi rakétával tüzel egy Scsasztja melletti hadgyakorlaton, Luhanszk közelében.
AFP PHOTO/ ANATOLII STEPANOV

Ezt a szervezet főtitkára, Jens Stoltenberg jelentette be kedden, a NATO külügyminisztereinek videókonferenciája után. A NATO a 2008-as bukaresti csúcstalálkozóján tett már ilyen ígéretet, Stoltenberg szerint az ajánlat most is áll. "Ha egy ország tagságért folyamodik, megvizsgáljuk, hogy tiszteletben tartja-e közös elveinket, hogy megfelel-e a tagság feltételeinek. Ez Ukrajnára is vonatkozik" - mondta. (MTI)

Hogy kontextusba helyezzem a hírt: Oroszország egyik fő problémája, hogy az EU és a NATO keleti terjeszkedésével geopolitikailag beszorítva érzi magát. 1989-90 fordulóján, amikor Németország újraegyesítése volt a téma, a Szovjetunió és a Nyugat egyezkedésekor amerikai részről felvetették, hogy ha a Szovjetunió beleegyezik a német egységbe, akkor a NATO nem terjeszkedik tovább nyugatra. Bár a végső megállapodásból ez kimaradt - és az amerikaiak szerint kimondott ígéretként nem is hangzott el -, Oroszország ezt tényként kezelte, és sérelmezte is a NATO keleti bővítését.

Annak, ami most Ukrajnában történik, van olyan olvasata, hogy a Putyin vezetésével feltámadó nagyorosz imperializmus erre a történelmi hitszegésre adott válasz. Vagyis Stoltenberg nyilatkozatával most emelte a tétet az ukrán válságban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.