A Fidesz módosítana a dohányadón

Csökkenthetik a dohányipari vállalkozások a rendkívüli egészségügyi hozzájárulásukat, ha idén munkahelyteremtő beruházást hajtottak végre. Erről szóló módosító javaslatot fogadott el csütörtökön az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának kormánypárti többsége. A testület Szatmáry Kristóf és Selmeczi Gabriella fideszes képviselők a dohányipar 2015. évi egészségügyi hozzájárulásáról szóló előterjesztéséhez benyújtott be módosítást. Ennek értelmében az adófizetési kötelezettség - legfeljebb a fizetendő adó mértékének 80 százalékáig - csökkenthető.

Az a dohányipari vállalkozás élhet ezzel, amely termelő beruházást valósított meg idén. A fizetendő adó mértéke legfeljebb a beruházási érték 30 százalékának megfelelő összeggel csökkenthető, és abban az igénybe vett uniós vagy hazai támogatások nem vehetők figyelembe.

Orbán Gábor adóügyi államtitkár a testület előtt megerősítette, hogy egyszeri adóról van szó, amelyből 11-12 milliárd forintos bevételre lehet számítani. A bizottság kormány által is támogatott módosító javaslata ezt néhány százmillió forinttal csökkentheti. Kérdésre válaszolva azt mondta

nincs adat arról, hogy mely cégeket érinthet ez a kedvezmény.

Az ellenzéki felszólalók azonban másként vélekednek, Lukács László jobbikos képviselő szerint a tervezett törvénymódosítás 600 millió forinttal csökkentheti a Continental Dohányipari Zrt. adóját. A Coninentalt vezető Sánta János nagyon jó viszonyban van Lázár Jánossal, a trafiktörvény elfogadásának idején kiderült az is, hogy az ő számítógépén készült a törvénytervezet. A Sántához köthető cégcsoport trafikból is rengeteget nyert. (via MTI)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.