Amikor valaki szemet vet az óvoda épületére, akkor a gyerekeknek mennie kell

bűnügy
2014 december 04., 10:15
comments 36

December 9-én lesz korrupcióellenes fesztivál az A38 hajón. Itt mutatja be a TÁP Színház a korrupciós színdarabot, amit a 444 és a Transparency International közös lobbipályázatára beküldött legjobb történetekből írtak.

Így kezdődnek a legjobb beküldött sztorik:

Valakinek kellett az ovi épülete

Egy különleges, integrált óvoda működött, már évtizedek óta, ahol sajátos nevelési igényű, Down-szindrómás és autista gyerekek jártak együtt egészséges gyermekekkel. Az eredmények azt mutatták, hogy bizony jobban fejlődnek a gyerekek egészséges társaikkal együtt játszva-tanulva, míg a szokványos képességű társaik már kicsi korban megtanulják a tolerancia, az elfogadás, a segítségnyújtás alapjait.

Aztán bombaként robbant a hír: az önkormányzat döntött arról, hogy tanév közben (!), év végéig bezárja az óvodát. Először egy ÁNTSZ-vizsgálattal magyarázták az ovi felszámolását, mert – az önkormányzat hivatalos indoklása szerint – a vizsgálat kimutatta, hogy az épület fűtésrendszere balesetveszélyes, nem felel meg az előírásoknak és egyéb hiányosságok is vannak. Itt már szárnyra kapott a pletyka, hogy valami lobbikígyó tekereghet a háttérben, hiszen egy 62 milliárdos büdzséjű város költségvetését, ha egy ovi problémája miatt kellene módosítani, nem valószín, hogy a csőd szélére sodródna a város.

...

Az erdőt csak beavatott veheti meg

Az önkormányzat 2013 őszén egy ingatlan árverést hirdetett meg. A hirdetményben több föld terület (erdő) szerepelt. A kihirdetés egy pénteki napon történt amelyet közvetlen követő keddi napon zajlott az árverés. Az árverés a magyar állampolgárok durva saccolás alapján 99.7%-ban diszkriminálta az alapján,hogy az árverésen részt vevőknek erdőgazdálkodási kóddal és erdészeti szakszemélyzeti listán való szerepléssel kellet,hogy rendelkezzenek azaz erdész mérnöknek vagy erdész technikusnak kellet hogy legyenek.

...

A nem nyilvános nyilvános WC

(...) "Hajléktalanmágnes" , többek között ha nyilvános WC-k működnek a kerületben - ti. hogy akkor idejönnek a dolgukat végezni -, amire szintén pénzt kértek és kaptak. (...) A pénzszerzés, amivel lehet, és főleg a városrésznek a szegények elriasztásával való átpozicionálása természetesen nehezen vagy sehogy sem egyeztethető össze a fejlesztések nagy részét finanszírozó EU-s programok meghirdetett céljaival. (...)

A kerület egymás után megújuló közterein a összesen négy helyen létesült nyilvános WC. Pontosabban nem nyilvános. Vagy ha a dokumentumokban az is szerepel, ezt úgy kell érteni, hogy az önkormányzat által utólag kitalált korlátozó feltételekkel.

...

Mi kerül ennyibe a bicikliúton?

A kiindulási helyzet elég sablanos: egyik hétvégen a barátnőmmel futni mentünk (egy futóversenyre gyakorolni), és a gyakorlás után észrevettük, hogy a 2006-ban épült és azóta több alkalommal tovább építeni tervezett kerékpárút tényleg továbbépült. Meglepődtem, hogy ez elkerülte eddig a figyelmemet, mivel a korábbi hírekben még a Natura 2000 területek miatt csúszott az építési engedély kiadása, és a továbbépítési keret is hiányzott. Gyorsan bejártuk az elkészült utat (kb. bő 1 km), találkoztunk is egy helyi bringással, aki mondta, hogy továbbépül az út. Nagyon megörültünk a hírnek, régóta vártuk már ezt a fejlesztést.

Hazaérve kíváncsiságból rákerestünk a projektre, és az első pár kommersz találat (polgármesterek bringáznak, helyi városi tv csip-csup interjúja) után már kezdett érdekelni, hogy mi kerül ezen a bő 4km-es kerekékpárúton 280 millió forintba… főleg úgy, hogy a korábbi vasút töltésére épül, annak egy korábbi hídját is felhasználva.

...

A korrupciós színdarab után a Mary Popkids ad konceret.

Az egész rendezvény, beleértve a délután beszélgetéseket, a színdarabot és az esti koncertet, teljesen ingyenes. Az A38-ba viszont nem fér be végtelen mennyiségű ember, ezért arra kérünk, hogy az esti programokra lehetőleg regisztrálj. Ha sokan jöttök, akkor a beengedésnél előnyt fog élvezni az, aki előre feliratkozott. Szóval a regisztráció nem kötelező, de ajánlott.

A fenti történeteket december 10-től teljes hosszúságban közli majd a 444.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.