Tényleg megvették a Budapest Bankot a mi pénzünkből

2014 december 4., csütörtök 14:30
158

VARGA

A magyar kormány és a GE képviselői aláírták a szerződést, miszerint a magyar állam megvette a Budapest Bankot – hangzott el Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációs államtitkár és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter sajtótájékoztatóján. Az utóbbi hetekben felerősödtek az erről szóló pletykák, erről mi írtunk először három hete.

A miniszter szerint a bankszektor megbénította az országot az utóbbi években. (Azt nem mondta, hogy erre milyen irányba hatott a bankadó). Ezért aztán a kormány úgy döntött hogy megveszi az MKB után a Budapest Bankot is. Az előszerződést kötötték most meg. A Corvinus Zrt. veszi majd meg a BB-t, a forrást a Magyar Fejlesztési Bank biztosítja majd. Árról még nincs szó, csak néhány hét múlva világítják át a bankot. Lesznek szinergikus hatások az MKB-val, ami arra utal, hogy össze fogják olvasztani a két bankot.

(A bank szakértői kezekbe fog kerülni. A Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt., aminek a tulajdonába kerül majd a bank, honlapja szerint a következő küldetéssel végzi tevékenységét: „A magyarországi vállalkozások külföldi – elsősorban Kárpát-medencei – expanziójának elősegítése üzleti alapon, tőkeági finanszírozással és a befektetésekhez kapcsolódó kölcsön nyújtásával.” További részletek ebben a preziben.)

További részletek a vásárlást megalapozó kormányhatározatban, amiből kiderült az is, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és a Matolcsy György vezetése alatt álló Magyar Nemzeti Bank tesznek majd javaslatot a vételárra január 15-ig. Természetesen az állami felvásárlás

nemzetstratégiai jelentőségű összefonódássá minősítését

is kéri Lázár Jánostól a kormányhatározat, közérdekből.

A Portfolio.hu számításai szerint a bank – az OTP piaci árázását alapul véve – 82-92 milliárd forintot érhet, de érdekeltségeivel együtt 110 milliárd forint is lehet a fair érték.

DE MÉGIS, MIÉRT VOLT ERRE SZÜKSÉG???

Némi ellentmondással Varga a bankrendszer problémáinak sorolása után arról beszélt, hogy a BB milyen sikeres volt, és olyan módon viselkedett, ami a kormánynak is tetszik, tehát vállalatokat hitelezett. De a bankrendszer általában visszafogta a hitelezést, ezért aztán meg kellett venni. Varga azzal folytatta a kifogástalan érvelést, hogy "jó bankot megvenni jó üzlet", ezért profitot fog termelni a kormánynak.

Azt is mondta, hogy a verseny élénkülni fog, miután egy újabb bankot államosítottak (tényleg ezt mondta).

Fontos még, hogy Varga előrevetítette: nem lesznek sokáig állami tulajdonban a most megvásárolt bankok.

Magántulajdonba fognak kerülni.

A sajtótájékoztatón később további érdekességek hangzottak el.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt