Tényleg megvették a Budapest Bankot a mi pénzünkből

gazdaság
2014 december 04., 14:30
comments 158

VARGA

A magyar kormány és a GE képviselői aláírták a szerződést, miszerint a magyar állam megvette a Budapest Bankot – hangzott el Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációs államtitkár és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter sajtótájékoztatóján. Az utóbbi hetekben felerősödtek az erről szóló pletykák, erről mi írtunk először három hete.

A miniszter szerint a bankszektor megbénította az országot az utóbbi években. (Azt nem mondta, hogy erre milyen irányba hatott a bankadó). Ezért aztán a kormány úgy döntött hogy megveszi az MKB után a Budapest Bankot is. Az előszerződést kötötték most meg. A Corvinus Zrt. veszi majd meg a BB-t, a forrást a Magyar Fejlesztési Bank biztosítja majd. Árról még nincs szó, csak néhány hét múlva világítják át a bankot. Lesznek szinergikus hatások az MKB-val, ami arra utal, hogy össze fogják olvasztani a két bankot.

(A bank szakértői kezekbe fog kerülni. A Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt., aminek a tulajdonába kerül majd a bank, honlapja szerint a következő küldetéssel végzi tevékenységét: „A magyarországi vállalkozások külföldi – elsősorban Kárpát-medencei – expanziójának elősegítése üzleti alapon, tőkeági finanszírozással és a befektetésekhez kapcsolódó kölcsön nyújtásával.” További részletek ebben a preziben.)

További részletek a vásárlást megalapozó kormányhatározatban, amiből kiderült az is, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és a Matolcsy György vezetése alatt álló Magyar Nemzeti Bank tesznek majd javaslatot a vételárra január 15-ig. Természetesen az állami felvásárlás

nemzetstratégiai jelentőségű összefonódássá minősítését

is kéri Lázár Jánostól a kormányhatározat, közérdekből.

A Portfolio.hu számításai szerint a bank – az OTP piaci árázását alapul véve – 82-92 milliárd forintot érhet, de érdekeltségeivel együtt 110 milliárd forint is lehet a fair érték.

DE MÉGIS, MIÉRT VOLT ERRE SZÜKSÉG???

Némi ellentmondással Varga a bankrendszer problémáinak sorolása után arról beszélt, hogy a BB milyen sikeres volt, és olyan módon viselkedett, ami a kormánynak is tetszik, tehát vállalatokat hitelezett. De a bankrendszer általában visszafogta a hitelezést, ezért aztán meg kellett venni. Varga azzal folytatta a kifogástalan érvelést, hogy "jó bankot megvenni jó üzlet", ezért profitot fog termelni a kormánynak.

Azt is mondta, hogy a verseny élénkülni fog, miután egy újabb bankot államosítottak (tényleg ezt mondta).

Fontos még, hogy Varga előrevetítette: nem lesznek sokáig állami tulajdonban a most megvásárolt bankok.

Magántulajdonba fognak kerülni.

A sajtótájékoztatón később további érdekességek hangzottak el.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.