Újranyitják a vasasi szénbányát

A Pécs közelében lévő vasasi szénbányából 5 év alatt összesen 75 ezer tonna feketeszenet akar felszínre hozni a Pannon Hőerőmű és annak tulajdonosa, a Dalkia Energia Zrt. A hőerőmű már egy hónapja megkapta a Pécsi Bányakapitányság engedélyét az újranyitásra és ötévnyi külszíni fejtésre. Az engedély már 2014 végére is vonatkozik, még idén 1000 tonna szenet szeretne kibányászni a cég.

2015 és 2018 között évi 15 ezer tonnát termelnének ki, 2019-ben pedig 14 ezer tonnát, mielőtt újra bezárna a bánya.

A Pannon hőerőműnek a beruházás érdekében biztosítékként 4 milliárd forintnyi céltartalékot kellett elkülönítenie, és a Pécsi Bányakapitányság két zálogjogot is kapott a társaság egyes részeinek tulajdonára, összesen nagyjából 2 milliárd forint értékben.

Magyarországon jelenleg alig bányásznak szenet, de ennek nemcsak környezetvédelmi, hanem piaci okai is vannak. A tavalyi áramtermelés csak 6,26 százaléka keletkezett szén eltüzelésével. Az ajkai, az oroszlányi, a mátrai és a tiszapalkonyai erőműveken kívül máshol nem is égetnek az országban szenet, és ezekben az erőművekben is csak biomasszával együtt, mert csak így lehet maximálisan kihasználni az itthoni támogatási rendszer előnyeit. Ez a 75 ezer tonnás ötéves termés sem fog komoly lökést adni a magyar szénbányászatnak. (Világgazdaság)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.