Leállt Líbia legnagyobb olajdepója

Leállították a munkát Líbia legnagyobb olajszállító kikötőjében, Szidrában, mert harcok törtek ki a környéken - írja a Reuters. A kikötőből normális működés esetén átlagosan naponta 447 ezer hordónyi olajat indít el a vevők felé a líbiai al-Waha olajcég, ennek egy részét még el tudják indítani a közeli Ras Lanuf kikötőjéből, de ha odáig is elérnek a harcok, az is kiesik a munkából.

Líbia a Kadhafi-rezsimet megdöntő forradalom és polgárháború után kormányozhatatlanságba süllyedt, az erős törzsi gyökerekkel rendelkező társadalom kezd szétesni. 2013-ban az ország keleti részén található Kireneika tartomány (mely Fezzan és Tripolitánia mellett egy Líbia három nagy történelmi régiójából) saját kormányt alakított, és harcot indított Líbia föderatív állammá szervezéséért.

Közben az országban Kalifa Haftar, egy nyugalmazott tábornok vezetésével a hadsereg maradéka is harcot hirdetett bizonyos iszlamista csoportok ellen, akik szintén fegyverrel ragadták volna magukhoz a hatalmat az ország bizonyos részein. Abullah Al-Tháni miniszterelnök tárgyalásokat folytat az ország különböző részeit ellenőrző csoportokkal és parlamenti pártokkal annak érdekében, hogy helyreállíthassa az ország egységét, de egyelőre nem ért el sok sikert.

(A félreértések elkerülése végett: a címlapi képen a Tripoli reptér van, az AFP-ben nem találtam Szidrához közelebbi fotót. A reptérért hónapok óta folynak a harcok.)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.