Oroszország korlátozza az Ukrajnából érkező munkavállalókat

külföld
2014 december 15., 11:50
comments 14

Ezt közölte Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök a Nyezaviszimaja Gazeta című lapban hétfőn közzétett cikkében.

„2015. január elsejétől az Ukrajnából érkezők zömét alkotó »szürke« munkavállalók oroszországi engedély nélkül nem kapnak munkát. Emellett szigorúbban fogjuk ellenőrizni az országunkban való tartózkodás szabályait - 90 nap egy fél éven belül”

– írta Medvegyev, aki szerint sok ukránnak az oroszországi munka képezi létfenntartásuk egyetlen forrását, de Ukrajna cselekedeteinek következtében a Kreml rákényszerül, hogy ezt a forrást elzárja.

Utalt arra, hogy a 90 napos határidőt az ukrán munkavállalók eddig könnyen kijátszották, elég volt kiutazni Oroszországból, majd visszautazni, hogy ott újabb három hónapra munkát vállaljanak.

Az orosz kormányfő azt írta, most 400 ezer magasan képzett szakember vagy hivatalos engedéllyel rendelkező ukrán munkavállaló dolgozik Oroszországban, miközben az év eleje óta több mint 4 millióan érkeztek az országba.

Medvegyev szerint az oroszországi kereset elvesztéséből adódó jövedelemkiesés az ukránoknak 11-13 milliárd dollárra tehető, ami a GDP hozzávetőleg 7 százalékának felel meg. Medvegyev azt írta:

„Szeretném megkérdezni a kijevi politikusokat, tekintetbe vették-e ezt az új terhet az állami költségvetésben, nem szólva az ukrán családok költségvetéséről?”

A 2008-as grúz-orosz háború idején a grúzokat tömegesen fosztották meg az oroszországi munkalehetőségtől, sokukat pedig vissza is toloncolták hazájukba. (MTI, Moscow Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.