Chelsea Manning kapja a legmenőbb szülinapi üdvözlőlapokat a börtönbe

külföld
2014 december 16., 21:50
comments 43

Chelsea Manning, a transznemű amerikai katona, aki korábban Bradley Manning néven szolgált a seregben, 2010-ben rengeteg bizalmas katonai információt adott át a WikiLeaksnek, ezzel kirobbantotta az amerikai hadsereg legnagyobb szivárogtatási botrányát. Ennél nagyobb mennyiségű titkos irat egyszerre nem szivárgott ki sem azelőtt sem azóta. Manning azonban bevallotta tettét egy netes ismerősének, aki értesítette az amerikai kémelhárítást.

A katonát 2013-ban ítélték 35 éves börtönbüntetésre többek közt a kémtörvény megsértése miatt, 2021-ig semmiképp nem szabadulhat. Ezért börtönben tölti 27 születésnapját is. A december 17-i eseményre már több üdvözlőlapot és levelet is kapott, a feladók között pedig elég sok az olyan ember, akinek érdemes elolvasni a gondolatait.

Ezért is döntött úgy a Guardian, hogy leközöl néhány, Manninnek címzett köszöntést. Ide kattintva elérhető többek közt Michael Stipe, az REM énekesének üdvözlőlapja, Edward Snowden, Slavoj Zizek filozófus, Lupe Fiasco rapper és a Watchmen című képregényt is készítő Alan Moore levele, valamint Terry Gilliam filmrendező-forgatókönyvíró rajza is.

(Címlapi kép: Wikipédia)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.