Irán korábban kérte Ausztráliától a sydney-i túszejtő kiadását

külföld
2014 december 16., 18:58
comments 32

Az iráni hatóságok szerint az ázsiai ország korábban már kérte az Iránban 1996 óta csalásért körözött Man Haron Monis kiadását, de az ausztrál rendőrség megtagadta az együttműködést arra hivatkozva, hogy Irán és Ausztrália között nincsen kiadatási egyezmény. Man Haron Monis volt az, aki hétfőn a sydney-i Lindt Chocolat Cafe nevű kávézóban túszul ejtette a vendégeket, és megölt két embert.

Iránban a kilencvenes évek második felében utazási irodát működtetett, és a hatóságok szerint ennél a cégénél csalt a könyveléssel, ezért körözni kezdték. A férfi azonban Malajzián keresztül Ausztráliába szökött, ahol pedig igyekezett megrendezett ügyként beállítani az iráni eljárást és menekültstátuszt kért.

Monis ausztráliai tartózkodása alatt is követett el bűncselekményeket, szexuális zaklatással is vádolták, és zaklatta elhunyt ausztrál katonák családjait is. Az ellene folyó eljárások közül többen is úgy döntött a rendőrség, hogy feltételesen szabadlábra helyezik. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.