Pártütéstől tart az Orbán-kör

publicisztika
2014 december 18., 09:11
comments 464

Lázár János e szavakkal vágott vissza Pokorni Zoltánnak és Kövér Lászlónak, akik önmérsékletre szólították fel a kormány „urizáló” vezetőit:

"Jól gondolja meg egy politikai veterán, akár személyes sértődöttségből, akár politikai megfontolásból, hogy bennünket milyen mértékben gyöngít meg, mert azzal saját magát gyöngíti vagy végzi ki."

Vagy végzi ki.

Valószínűleg ez az üzenet lényege. Akik a vezérkart támadják, azoknak nincs politikai jövőjük.

Ennyire durva fenyegetés a Fideszen belül nyilvánosan még sohasem hangzott el. Amikor Ángyán József maffiázta a kormányt, akkor sem. Amikor Áder Jánoséknak ment neki a párt vezetése 2007-ben, akkor is inkább egy álnév mögé bújtatott szerző írt cikket, de nem állt ki egyetlen fideszes vezető sem ilyen keményen fenyegetni. Ez teljesen új szint. Talán még sosem tartottak ennyire a pártütéstől? Vagy eddig finomabb emberek voltak a párt legfelsőbb vezetésében?

Valószínűleg Lázár nyilatkozata nem arról szól, hogy konkrétan arról lenne tudomása, hogy Pokorni Zoltán vagy Kövér László szervezkedik ellene, illetve az Orbánhoz legközelebb állók ellen. E kör tagjait fel is sorolja: Rogán Antal, Szijjártó Péter, Giró-Szász András, Habony Árpád illetve a nyilatkozó, Lázár János. Ha konkrét szervezkedés lenne a gyanú, akkor minden bizonnyal már intézkedtek volna. Például az ügyészség talált volna valamit Pokorni vagy Kövér ellen.

Valószínűleg az éles fenyegetés inkább arról szól, hogy senki ne is álmodjon arról, hogy szervezkedhet, hogy megkérdőjelezheti e kör hatalmát, a mostani vezetés primátusát. A nyilatkozat arról szól, hogy nem lesz kegyelem, és nincs akkora tekintély, aki mögé el lehetne bújni. Például Kövér László mögé sem. (Kövér ebből a szempontból fontosabb, mert Pokorni befolyása a Fideszben már hosszú évek óta jelentéktelen.)

Eddig csak a Fidesz körülötti megmondóemberek aggódtak azon, hogy lehetséges a pártütés.

Bencsik András például így elmélkedett: “a hatalmi centrumon belül kirobbantott feszültségek, a befolyásolható személyek árulásra való rábeszélése révén idővel létrehozható egy olyan helyzet, ami Orbán Viktor számára tarthatatlanná válik”.

G. Fodor Gábor is óvott a belső töréstől: “Minden kommunikációs megnyilvánulás az elbizonytalanítást szolgálja, az egység megtörését.”

Lázár mostani fenyegetése arról szól, hogy a pártütéssel teljesen komolyan számolnak már a valódi főnökök is.

Csak a belső szervezkedéstől kell tartaniuk

A Fidesz körül gyorsan fogy a levegő, de a párt nagyon erős hatalmi pozíciói kikezdhetetlenek. Hiába olvad a párt népszerűsége elképesztő tempóban, hiába vesztette el szavazói mintegy 40 százalékának szimpátiáját novemberben, ez nem járt együtt az ellenzék erősödésével. A Fidesznek nem kell attól tartania, hogy egy másik politikai erő akkorára nőhet, hogy elvegye a hatalmát. A Fidesz 2014-es fényes választási győzelmeivel még évekig kényelmes helyzetben maradhat, van bőven idő a sorokat újra rendezni.

A Fideszre ezért külső veszély nem leselkedik. Csak a belső elégedetlenség jelenthet egzisztenciális fenyegetést a párt jelenlegi vezetésére. Medgyessy Péter 2004-es megbuktatása mutatta, ha egy pártban a többség elhiszi, hogy a mostani főnökökkel nincs esély jónak maradni, akkor meg lehet szervezni egy vezetőváltást.

A Fideszben látványos az elbizonytalanodás, a rossz közvélemény-kutatási adatok és az USA-val vívott diplomáciai harc élesedése miatt. A párt vezetése által gyorsan bedobott új témák (netadó, drogteszt, vasárnapi üzletzárás) inkább csak újabb problémákat termeltek. A legfelső vezetés tévedhetetlenségébe, zsenialitásába vetett hit csak tovább kophatott ezektől.

A felső vezetők megmagyarázhatatlan vagyongyaropodásáról szóló hírek pedig sebezhetővé tették a miniszterelnök eddig érinthetetlennek vélt legbelsőbb körét. Ez az érzés régi frusztrációk sorát engedheti kitörni. Például a fideszes politikusok többsége egyáltalán nem lelkes Habony Árpád megfoghatatlan befolyásától, csak eddig elhitték a miniszterelnöknek, hogy ez a furcsa és arrogáns fickó akkora zseni, hogy érdemes jól tartani. Lázár Jánost sem sokan kedvelik a frakcióban, csak tudták róla, hogy ő a miniszterelnök végtagja, ezért tilos beléharapni.

Ha sok ember lesz dühös a főnökökre, mert úgy érzik, hogy az ő szervükkel verik a csalánt, akkor az veszélyes lehet. Pláne veszélyes lenne, ha egy demokratikusan működő szervezetről lenne szó, azonban a Fidesz központosított irányítása erősen korlátozza a nyílt lázadás megszervezésének lehetőségeit.

Akiktől félhetnek

A Fidesz vezetésében azonban tarthatnak attól, hogy egyéb erős szereplők képesek lehetnek hatékonyan bomlasztani. Elsősorban Simicska Lajostól van oka félni a mostani vezetésnek. Simicska pont annyi ideje és pont olyan alaposan ismeri belülről a Fideszt mint Orbán Viktor. És a pártban sokan félnek tőle is legalább annyira mint Orbántól, vagy a nevében sokszor eljáró Lázár Jánostól. A bakonyi Hárskútra visszavonult oligarchának lehet igénye új vezetést rakni a Fidesz és a kormány élére.

Szintén tarthat a Fidesz külföldről gerjesztett szervezkedéstől. Az olasz ellenzék például nem volt képes megbuktatni Silvio Berlusconi olasz miniszterelnököt, de miután pártja komoly nemzetközi nyomás alá került, lett annyi dezertőr a frakcióban, hogy távoznia kelljen a hatalomból. Nem kimutatható tisztán, hogy a német és amerikai törekvések mennyiben járultak hozzá Berlusconi bukásához, de az jól látszik, hogy a Fidesz mostani vezetői tartanak a külföldi áskálódástól, például azt is elhiszik, hogy Norvégiából is ki akarják csinálni őket. A Fidesz vezetése már a sokkal puhább EU-s kritikák idején is féltek attól, hogy külföldről puccsot szerveznek Orbán Viktor ellen.

Adott tehát a helyzet: a párt hirtelen nagyon rosszul teljesít, a vezetők kármentő ötletei rendre rosszul sülnek el, és külső és belső ellenségről is el tudják képzelni a párt irányítói, hogy pártütést szervezhetnek.

Ez az a közeg, amiben Lázár azt üzente, hogy aki őt támadja, az kivégzi magát.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.