Bezizzent a 3D-printer az űrállomáson

Tbg
utazás
2014 december 20., 08:39
comments 62

Egy racsnis dugókulcs/csőkulcs az első olyan tárgy az emberiség történetében, amit a Földön terveztek meg, de az űrben készítettek el egy printer segítségével, számolt be a NASA.

Azt már akkor lehetett tudni, hogy valami ilyesmiben törik a fejüket, amikor az ISS-re induló amerikai űrhajósról kiderült, egy 3D printert is visz magával, és most azt is látni, milyen hasznos dolog ez.

Az ISS parancsnoka Barry Wilmore ugyanis csőkulcsot elfelejtett magával vinni, így viszont csak szólnia kellett a földi irányítóknak, akik terveztek egyet, majd elemailezték a terveket az ISS-re, ahol Wilmore kinyomtatta.

Megva a Tom Hanks főszereplésével készült Apollo 13 c. film?

photo_camera Földi modellezés az Apolló 13-ban

Abban hasonló problémával találja magát szemben a NASA: a megrekedt űrhajón el kell készíteni valamilyen eszközt, és ezt csak úgy tudják kivitelezni, hogy az űrhajón található tárgyakat összegyűjtik egy szobában Houstonban is, hogy aztán kitalálják, ebből hogyan lehet fent az űrben megcsinálni a kívánt eszközt.

photo_camera Az első, űrben printelt tárgy. A printernek a mikrogravitációval is meg kell küzdenie.

No, ennek lehet most vége a 3D-printerek segítségével, sőt a NASA tervei ennél is vakmerőbbek: Ezzel a technológiával pl. az aszteroidákra, bolygókra szálló eszközök is készíthetnek maguknak pótlást elromlott alkatrészeik helyére.

A végén pedig megtörténhet az is, hogy egy 3D-printer kinyomtat egy másik 3D-printert.

- mondta még novemberben Niki Werkheiser a NASA sajtótájékoztatóján. (ISLScience)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.