Bezizzent a 3D-printer az űrállomáson

Egy racsnis dugókulcs/csőkulcs az első olyan tárgy az emberiség történetében, amit a Földön terveztek meg, de az űrben készítettek el egy printer segítségével, számolt be a NASA.

Azt már akkor lehetett tudni, hogy valami ilyesmiben törik a fejüket, amikor az ISS-re induló amerikai űrhajósról kiderült, egy 3D printert is visz magával, és most azt is látni, milyen hasznos dolog ez.

Az ISS parancsnoka Barry Wilmore ugyanis csőkulcsot elfelejtett magával vinni, így viszont csak szólnia kellett a földi irányítóknak, akik terveztek egyet, majd elemailezték a terveket az ISS-re, ahol Wilmore kinyomtatta.

Megva a Tom Hanks főszereplésével készült Apollo 13 c. film?

Földi modellezés az Apolló 13-ban

Abban hasonló problémával találja magát szemben a NASA: a megrekedt űrhajón el kell készíteni valamilyen eszközt, és ezt csak úgy tudják kivitelezni, hogy az űrhajón található tárgyakat összegyűjtik egy szobában Houstonban is, hogy aztán kitalálják, ebből hogyan lehet fent az űrben megcsinálni a kívánt eszközt.

Az első, űrben printelt tárgy. A printernek a mikrogravitációval is meg kell küzdenie.

No, ennek lehet most vége a 3D-printerek segítségével, sőt a NASA tervei ennél is vakmerőbbek: Ezzel a technológiával pl. az aszteroidákra, bolygókra szálló eszközök is készíthetnek maguknak pótlást elromlott alkatrészeik helyére.

A végén pedig megtörténhet az is, hogy egy 3D-printer kinyomtat egy másik 3D-printert.

- mondta még novemberben Niki Werkheiser a NASA sajtótájékoztatóján. (ISLScience)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.