Ha a Vénusz felszínén nem is, de az egén jól ellehetnénk

TUDOMÁNY
2014 december 23., 15:21
comments 71

A Naprendszerben a Földön kívül nagyon kevés barátságosnak nevezhető hely van, a Vénusz felszíne pedig még ebben a mezőnyben is kifejezetten barátságtalannak számít. A bolygó légköre nagyrészt széndioxidból áll, a légnyomás több mint kilencvenszerese a földinek, a rettenetes üvegházhatás miatt pedig nagyjából 460 fok a felszíni hőmérséklet. Éppen ezért az emberi űrkutatás jelenlegi fejlettségi szintén nagyjából esélytelen, hogy a közeljövőben ember léphessen a Vénusz felszínére.

A NASA tudósainak azonban új ötlete van, amivel megoldódhatna ez a probléma. Ők a Vénusz egére küldenének embereket, akik hatalmas léghajókból figyelhetnék a bolygót. Az új program végső célja az lenne, hogy

állandó, lebegő emberi kolóniát hozzunk létre a Földhöz legközelebbi bolygón.

A héliummal töltött léghajók nagyjából 50 kilométerrel a Vénusz felszíne fölött lebegnének, itt ugyanis a légnyomás nagyjából akkora, mint a Földön, a tengerszinten. Ebben a magasságban persze még mindig elég meleg lenne, de nagyjából 50-70 fokos hőség már kezelhető mértékű lehet.

Ezzel a módszerrel nagyon hamar embert lehetne küldeni a bolygóra, hiszen a Vénusz jóval közelebb van a Marsnál, ahová mostanában a NASA koncentrál. A közelség miatt pedig az odajutás is sokkal olcsóbb lenne. (Qz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.