Blokkolják a Gmailt Kínában

külföld
2014 december 29., 15:39

A Google levelezőszolgáltatását hónapokon át tartó folyamatos fennakadás után most már teljesen blokkolják az országban. Internetjogi és cenzúraellenes szervezetek szerint a nagy kínai tűzfal lehet a dolog mögött.

A fennakadások pénteken indultak, és még hétfőn is tartanak. A cenzúrafigyelő szervezet, a GreatFire.org egyik tagja szerint a lépés mögött az is lehet, hogy a kommunista hatalom próbálja csökkenteni a Google piaci jelenlétét az országban. Ha a tiltás hosszabb távon megmarad, és mondjuk gmail-es címről nem is lehet majd Kínába levelet küldeni, az igen komoly érvágás lehet a Google számára.

A Google saját, valósidejű forgalomfigyelésében is felbukkant egy éles forgalomzuhanás péntek óta. Megnézték, de saját oldalukon nem találtak semmiféle hibát.

A Google szinte minden szolgáltatása fennakadásokkal működik Kínában június óta, de legalább a leveleket különféle protokolok segítségével le lehetett tölteni. Eddig.

Kínában működik a világ legkifinomultabb cenzorgépezete, a Nagy Kínai Tűzfal néven ismert mechanizmus, ami elég precízen tudja beállítani, hogy a kommunista párt nézeteivel nem összeérő tartalom ne jusson be az országba. A rendszer kritikusai szerint az elmúlt egy évben Kína nagy lépéseket tett abba az irányba, hogy levágja a hazai internethálózatukat a világ többi részéről.

A kínai külügy szóvivője elmondta, hogy nem tud semmit a Google esetleges blokkolásáról, és hozzátette, hogy a kormány célja, hogy megfelelő üzleti környezetet teremtsen a külföldi befektetők számára. (Reuters)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.