Ismét halálos áldozatai voltak a donyecki reptérért vívott harcoknak

külföld
2014 december 29., 16:25
comments 32

Három ukrán katona és tizennégy kelet-ukrajnai oroszbarát szakadár meghalt, amikor közelharc bontakozott ki a szemben álló felek között a donyecki nemzetközi repülőtéren. Erről Petro Porosenko ukrán elnök számolt be hétfői sajtótájékoztatóján.

Az államfő információi szerint az összecsapás a délutáni órákban ért véget, egy szakadárt a repülőteret védő katonák foglyul ejtettek.

A stratégiai fontosságú donyecki repülőtér és védői mára már jelképekké váltak Ukrajnában. A szakadárok hónapok óta támadják a légi kikötőt, amit képtelen bevenni.

Porosenko egy korábbi nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy meggyőződése szerint a donyecki repülőtéren szolgáló katonák egész Ukrajnát védik, mert ha feladnák, az ellenség egészen Kijevig nyomulna előre.

Az elnök szerint megvan a veszélye annak, hogy hosszú időre befagy a kelet-ukrajnai konfliktus. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Kijev mindent megtesz ennek elkerülésére.

"A Donyec-medencében maradtak 70 százaléka továbbra is Ukrajnában akar élni. Mi pedig segítünk ezeknek az embereknek"

- hangoztatta. Azzal kapcsolatban, hogy az ukrán állam továbbra is biztosítja a fűtéshez szükséges energiaforrást a szakadárok által megszállt területen lévő településeknek, az elnök leszögezte: "nem hagyhatjuk megfagyni az ott élő embereket, ez az álláspontunk, mint civilizált államnak".

Porosenko a kelet-ukrajnai válságot az országhatáron kívülről generált konfliktusnak nevezte. Hozzátette, hogy a szeptemberi minszki megállapodások kulcspontjai az ukrán-orosz határ védelme, valamint a külföldi csapatok kivonása.

"Amint kivonják a külföldi katonai erőket, semmiféle konfliktus nem lesz Ukrajnában"

- mondta el. Kiemelte, hogy ezt bizonyítják az ukrán hadsereg által visszafoglalt kelet-ukrajnai települések, amelyeken békesség van., és megindult az újjáépítés.

Szerinte katonai úton nem oldható meg a kelet-ukrajnai konfliktus, azt politikai eszközökkel kell rendezni. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy habozás nélkül kihirdeti a hadiállapotot, ha az ellenség a jelenlegi frontvonalon átlépve támadásba lendül.(MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.