Ilyen még nem volt: fideszes politikusok egymás után hibáztatják a kormányt

POLITIKA
2015 január 05., 13:54
comments 269

Az útdíj bevezetése körüli problémák néhány fideszes politikusból kihozták a feleselőt. Ez új jelenség. A 2010-14 közti ciklusban a vitákat szinte sosem vitték ki a sajtó elé a fideszesek.

Hende Csaba honvédelmi miniszter például ilyeneket mondott a Vas Népének:

„Elfogadhatatlan nem csak az intézkedés módja, hanem a körülményei is, hiszen egy olyan útról beszélünk, amely még nem készült el. (…) Semmilyen észérv nincs, tiltakozom ezen döntés ellen, éppen ezért egyeztető tárgyalást kezdeményeztem a döntést hozó Seszták Miklós fejlesztési miniszterrel, és szükség esetén a kormány elé viszem az ügyet.”

2010 óta nem volt példa arra, hogy kormánytagok egymás közötti vitáikat kivigyék a sajtó elé. Talán a legélesebb helyzet az volt, amikor egy miniszter és a frakcióvezető üzengetett egymásnak. 2011 februárjában Navracsics Tibor igazságügyi miniszterként jelezte, hogy nem kellene ennyi egyéni képviselői indítványt a parlament elé vinni, mire Lázár János frakcióvezető visszaszólt, hogy köszöni az észrevételt, de az emberek gyors változást akarnak. Ám akármilyen komoly ellentétek is feszültek akkor a háttérben, a nyilatkozatok visszafogottak és óvatosak maradtak a mostanihoz képest.

Nem Hende az egyetlen magas rangú kritikus. Gulyás Gergely fideszes képviselő, a törvény-előkészítő bizottság elnöke pénteken például ilyeneket mondott a Hír tévében:

„Hiába van egy döntésben elvi igazság, ha a végrehajtás vagy a kellő idő hiányában, vagy más okból nem jó, és ebben az esetben ez volt, az ilyen konfliktushoz vezet. És fölösleges dühöt okoz az állampolgároknak. Kár azt mondani, hogy itt minden jól történt, volt egy jó döntés, ami elvi alapon nemcsak védhető, hanem helyes. Sokkal méltányosabb, ha megyei alapon kell matricát venni, bizonyos utakat bevonni is lehet indokolt, de az a kapkodó végrehajtás, az, hogy elsején – én is voltam ilyen helyen – fél órát kell várni, hogy valaki matricát vegyen, az hiba.”

Az előző ciklus legnyilvánvalóbb belső ellentéte a Pokorni Zoltán és Hoffmann Rózsa közötti vita volt a közoktatás átszervezéséről. Ennek egy pontján, 2011 májusában Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár feljelentette Pokornit a Fidesz etikai bizottságánál. Az a vita azonban kifele sokkal óvatoskodóbb hangvételű volt, és amikor 2012 nyarán tovább folytatódott, akkor már csak zárt ajtók mögött zajlott, és fültanúk idézgettek csupán a sajtónak belőle.  Továbbá Pokorni kifele magányos volt abban a küzdelemben, nem volt olyan hangulat, hogy fideszesek sora egyszerre ment volna neki a kormánynak.

Most viszont több polgármester is keményen nekiment a fejlesztési tárcának. Még december 11-én ilyen nyilatkozatot adott ki Kovács Péter 16. kerületi fideszes polgármester, az általa vezetett Budapesti Önkormányzatok Szövetsége nevében:

„Az M0-s körgyűrű fizetőssé tétele katasztrofális állapotokat okozna a külső kerületekben és az agglomerációs településeken is.”

Wintermantel Zsolt újpesti fideszes polgármester pedig többek között ezt nyilatkozta:

„közlekedésszakmai, elvi kifogásom van a fizetős elkerülő szakaszokkal”.

A Pest megyei közgyűlés elnöke, Óbuda polgármestere és még számos fideszes mondott hasonlókat decemberben.

Most inkább érzik úgy, hogy lehet beszélni

A mostani kifakadások érthetőek: népszerűtlen intézkedésről van szó, amit sok hibával vezettek be. Logikus, hogy ettől távolságot akarnak tartani egyesek. A helyzet azért különleges, mert eddig több hasonlóan vitatható esetet simán lenyeltek a kormánypárti politikusok. Nem voltak például ilyen nyilatkozatok, amikor hónapokig késtek a tankönyvek a piac államosítása után, vagy amikor össze-vissza változtatták a szabályokat az új pénztárgépek körül. Lehetett volna korábban is megmutatni, hogy nem mindenki néma és vak.

A hangulat nyilván azért is változott, mert a polgármesterek ebben a ciklusban már nem lehetnek képviselők. Egyáltalán nem biztos, hogy Kovács Péter vagy Wintermantel Zsolt, akik tavaszig a parlamentben is dolgoztak, kettős szerepükben is nekimentek volna a kormánynak. Gulyás és Hende kritikája és az ügyben megszólalók nagy száma viszont arra is utal, hogy megváltozott a hangulat a Fideszben. A netadó bevezetése ellen is szóltak többen, de leginkább csak név nélkül nyilatkozva, vagy a párt belső fórumain tették ezt. Erősödni látszik az a hangulat, hogy a párt politikusai a kormány hibáit nem akarják mindenáron magukra venni, illetve úgy érzik, hogy nincs már olyan megingathatatlan tekintélye a központi vezetésnek, mint az elmúlt négy évben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.