Iszlámellenesek ellen tüntetnek több német városban

külföld
2015 január 05., 16:57
comments 389

Németországban október óta hetente szervez tüntetéseket a Pegida nevű mozgalom, teljes nevén a Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes (Patrióta Európaiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen). A mozgalom célja pont az, amire a nevéből is következtetni lehet: hogy ne iszlamizálódjon a Nyugat.

A Pegida legnagyobb, drezdai tüntetésén decemberben 17 500 demonstráló vett részt.

A mozgalmat azonban egyre több vezető német politikus kritizálja, és mostanra kivívta a lakosság és az egyház haragját is. Angela Merkel is elítélte a szervezetet újévi beszédében. A kancellár azt mondta a Pegidáról, hogy tagjainak

„előítélet, hideg és gyűlölet lakozik a szívében.”

Január 5-én este a Pegida menetei elleni tiltakozásképp, iszlámellenes-ellenes demonstrációkat szerveznek több német városban, Berlinben, Kölnben, Drezdában és Stuttgartban is. A rendezvényekre több ezer embert várnak. Norbert Feldhoff, a kölni dóm esperese azt mondta, hogy a tüntetés részeként hétfőn lekapcsolják a dóm díszkivilágítását is, ezzel szeretnék felhívni a Pegida keresztény-konzervatív szimpatizánsainak figyelmét arra, hogy szélsőségeset támogatnak.

„Nem tüntetésként gondolunk erre az akcióra, inkább rá szeretnénk venni a Pegida keresztény-konzervatív támogatóit, hogy gondoljanak bele, mit is tesznek.”

- mondta az esperes a BBC-nek.

Egy friss közvélemény-kutatás szerint az 1000 fős mintában a megkérdezettek nyolcada mondta azt, hogy ha Pegida demonstrációt szervezne az otthona környékén, valószínűleg elmenne. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.