A magyarok többsége Amerikát választaná és nem Oroszországot

érdekes adat
2015 január 07., 09:38
comments 684

A 444 számára készült Medián-felmérés alapján nincs egyszerű helyzetben a kormány, amikor az USA-val vitatkozik, és Oroszországgal barátkozik. A magyarok többsége ugyanis inkább tekint pozitívan az Egyesült Államokra, mint Oroszországra, és akik figyelik a politikai fejleményeket, azok többsége szerint a magyar fél a hibás a megromlott magyar - amerikai viszonyért.

A Medián 2011-ben és egy hónapja is értékeltette a válaszadókkal az egyes országokat. A skálán a 100 a nagyon kedvező, a 0 nagyon kedvezőtlen véleményt jelenti.

  • 2011-ben a lakosság 64 pontot adott az Egyesült Államoknak.
  • 2014-ben a lakosság 65 pontot adott az Egyesült Államoknak.

Idén Kína 46, Oroszország pedig 44 pontot kapott. Németország 80-t, Nagy-Britannia 74-t.

A felmérés 2014. november 28. és december 2. között készült, vagyis amikor a kitiltási botrány miatt elég rossz volt az amerikai és a magyar kormány viszonya. Ezt az emberek többsége észre is vette:

Medián_USA_Oroszország_201412.pptx

De ki a hibás?

Az alábbi ábra azt mutatja, hogy akik az előző kérdésre azt mondták, hogy romlott az USA és Magyarország kapcsolata, azok szerint ki a hibás.

Medián_USA_Oroszország_201412.pptx (2)

A viszony romlását látók 57 százaléka a magyar felet hibáztatja. Az összes választóhoz képest 36 százalék azok aránya, akik szerint romlott a két ország viszonya és ezért Magyarország a hibás.

A fideszesek 40 százaléka szerint megoszlik a felelősség

A Medián azt is megvizsgálta, hogy a viszonyt romlani látók között a pártpreferenciák alapján hogyan oszlik meg a hibáztatás:

Medián_USA_Oroszország_201412.pptx (3)

A fideszesek között ugyan többen mondják (37%), hogy az amerikai fél a hibás, de ez alig több mint harmada a párt szavazóinak. 40 százalékuk szerint kettőn áll a vásár, 22 százalékuk pedig Orbán Viktorékat hibáztatja.

A nem jobbikos ellenzék 80 százaléka szerint magyar fél a hibás, és a jobbikosok 59 százaléka szerint is.

De hogy vagyunk az oroszokkal?

Érdekes, hogy a lakosság nagyobb része nem vette észre, hogy a magyar – orosz viszony javult volna.

Medián_USA_Oroszország_201412.pptx (4)

Csupán az emberek harmada érzékelte, hogy Budapest és Moszkva viszonya javulóban van. Pedig Amerikában leginkább ezért dühösek a magyar kormányra.

De kivel tartsunk, ha újra itt a hidegháború?

Úgy tűnik, hogy a magyar választók inkább az Egyesült Államokkal tartanának.

Medián_USA_Oroszország_201412.pptx (5)

Az oroszpártiak mindössze a lakosság negyedét teszik ki.

A fideszesek a leginkább ruszofilok

Érdekes, hogy fideszesek a leginkább oroszpártiak a magyar választók közül.

Medián_USA_Oroszország_201412.pptx (6)

A fideszesek közül nagyjából ugyanannyian tartanának az oroszokkal mint az amerikaiakkal, ha muszáj lenne dönteni.

A balosok túlnyomó többsége amerikapárti, de még a jobbikosoknak is majdnem a fele a tengerentúli szövetségesben bízna inkább.

Putyin tavasszal idejönne, Obama esetében ilyesmi fel sem merül

Tavaly ősszel mélypontra jutottak a magyar - amerikai kapcsolatok, a rendszerváltás óta nem volt ilyen rossz a viszony a két ország között. Victoria Nuland külügyi államtitkár október eleji előadásában kritizálta nagyon élesen Magyarországot, majd maga Obama elnök is tett egy nagyon kellemetlen utalást, amiben súlyos diktatúrák között sorolta fel Magyarországot. Október közepén derült ki, hogy több, a magyar kormányhoz kötődő embert korrupció vádja miatt kitiltottak az USA-ból, és azóta szinte folyamatos a nyilatkozhatháború a magyar kormány és az itteni követséget vezető André Goodfriend között.

Oroszországgal viszont komoly stratégiai megállapodásokat kötött az utóbbi időben a magyar kormány. Atomerőművet építhet a Roszatom Pakson, a kormány az utolsó pillanatig támogatta a Déli Áramlat tervét és miután szeptemberben idejött a Gazprom elnöke, Magyarország felfüggesztette a gázszállítást Ukrajna felé. Moszkva és Budapest jó viszonyát jelzi, hogy míg Szijjártó Péter külügyminisztert Washingtonban csak államtitkári szinten fogadták, addig Moszkvában Szergej Lavrov külügyminiszter is tárgyalt vele. A magyar kormány az EU-ban nehéz szívvel szavazta csak meg az oroszok elleni szankciókat, és amikor lehetett, igyekezett puhítani azokat. A legfrissebb, hivatalosan még nem megerősített hír a két ország közeledésében, hogy tavasszal állítólag Magyarországra látogat az orosz elnök.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.