Belső harcok, bűnözés és korrupció miatt foszlik szét Putyin terjeszkedős álma

külföld
2015 január 11., 20:33
comments 90

A Daily Beast szedte össze jeleit annak, hogy Putyin államalkotó álmának beteljesülése éppen összeomlóban van. A Krím megszállása után Putyin egyre gyakrabban kezdte el a délkeleti ukrán területekre hivatkozva a Novorosszija nevet, ezzel retorikailag is alátámasztandó az orosz igényeket. A Kreml ideológusai elképzelése szerint Novorosszija Donyecktől Odesszáig terülne el, beletartoznának azok a területek is, ahol jelenleg hónapok óta oroszpárti felkelők vívnak háborút az ukrán hadsereggel.

Ugyanakkor az Ukrajna keleti részén működő oroszpárti mozgalmak egyelőre a jelek szerint nem valósították meg mindazt, amiben az orosz elnök bízhatott. Az oroszbarát milíciák vezetői sorra mondanak fel, de olyan is előfordul, hogy egymás ellen fordulnak, és egymás megölését rendelik el.

A donyecki pszeudóállam egykori miniszterelnök-helyettese, Alexander Borodai és egy ismert lázadóparancsnok, Igor Blezer nemrég egy interjúban ismerte el, hogy Novorosszija nem valósulhat meg a mostani gazdasági környezetben.

Nincs olyan, hogy Novorosszija. Mind használjuk ezt a nevet persze. De legyünk őszinték, ez egy hamis kezdet volt. Egy álom volt, egy ötlet, ami soha nem vált valósággá.

- mondta Borodai. E mögé az ötlet mögé állt be az orosz elnök, és ennek az ötletnek köszönhetően eddig több mint négyezer ember halt meg Ukrajna keleti részén.

Lázadótábornoknak lenni amúgy nem életbiztosítás, nemrég a Batman néven ismert, híresen korrupt parancsnokot, Alexander Bednovot gyilkolták meg. A lázadók frakciói pedig azóta egymást vádolják a gyilkosság elkövetésével. A kozák seregek parancsnokai pedig arra panaszkodnak, hogy a Moszkva által kinevezett novorosszijai politikusok visszaélnek a hatalmukkal, megöletnek milíciaparancsnokokat és ellopják azt a pénzt, amit az oroszok segélyként küldtek a régióba.

Odesszában mindig úgy tekintettünk Putyin Novorosszija-tervére, mint egy viccre, amit néhány bandita és alkoholista képvisel, vagy egy olyan gyűlöletes helyi idióta, mint Valerij Kaurov, aki tavaly áprilisban Moszkvából Skypeon bejelentkezve nevezte ki magát Novorosszija elnökének.

- mondta a Daily Beastnek az odesszai önvédelmi erők parancsnoka, Vitalij Kozhunkhar. Ettől még persze a helyzet feszült marad, Odesszában az utóbbi hetekben szeparatisták hét alkalommal robbantottak a városban, hogy ezzel destabilizálják a város mindennapi életét.

Az mindenesetre látszik, hogy a nyugati szankciók és a zuhanó olajár miatt Moszkva az utóbbi időben egyre kevésbé beszél Novorosszijáról. (Daily Beast)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.