Otthoni gondozásra szorul? Majd a családja kisegíti

2015 január 15., csütörtök 16:23
223

Azoknak az embereknek, akik egyébként képesek az önálló életre, de bizonyos tevékenységekhez segítségre szorulnak, az állam támogatja a maximum napi 4 órás otthoni gondozást. A KSH adatai szerint 2012-ben 125 281, 2013-ban már 131 791 ember szorult a házi segítségnyújtásnak nevezett szociális ellátásra. Az összesítés szerint a 65 éven felüli lakosság 9,7 százaléka vesz igénybe ilyen segítséget.

Ezt a szolgáltatást az önkormányzatok biztosítják, van, ahol ingyenesen, van, ahol pár száz forintos óradíjért, esetleg az ellátott jövedelméhez arányló kisebb összegért lehet igénybe venni. A nyugdíjminimum alatt élőknek egyáltalán nem kell fizetnie. A szolgáltatás fennmaradó költségeit az állam fedezi.

Hogy ki milyen ellátást kaphat, azt az emberi erőforrások miniszterének rendelete szabályozza. Ebben a rendeletben van egy táblázat, ami 0 és 5 között pontozza, hogy az egyes tevékenységekhez milyen mértékben szorul segítségre valaki. Ha az ellátott az adott tevékenységet el tudja végezni egyedül, 0 pontot kap, ha kis segítséggel, akkor 1-et vagy kettőt, ha egyedül képtelen elvégezni, akkor 5-öt.

Ezeket a pontokat összesítik, és az összpontszám alapján dől el, ki milyen mértékű segítségre jogosult.

Na, a legújabb Magyar Közlönyben megjelent miniszteri rendelet ezeket a rászorultsági küszöböket emelte meg,

majdnem a duplájukra.

Napi egy órás gondozás eddig 11 ponttól járt, ezután azonban csak 20-tól fog. A 2 óra gondozáshoz szükséges küszöb pedig 21-ről 26 pontra emelkedett. A 11 és 19 pont közöttiek eddig napi 1 óra segítséget kaptak, ezután azonban senki nem fogja látogatni őket, a 21 és 25 pont közöttieknél pedig feleződik a napi ellátás hossza.

Az Index cikkében szereplő példa szerint

  • az az idős asszony, aki
  • egyedül él, de eseti segítséget kap a családjától (3 pont)
  • nagyjából tud egyedül öltözködni, de kisebb segítségre szorul az időjárásnak megfelelő ruházat kiválasztásában (2 pont)
  • mozgásában segítséget igényel, bottal jár (3 pont)
  • a gyógyszereit szedi, de az orvosi utasításokra figyelmeztetni kell (1 pont)
  • az ételkészítéshez időnként segítséget igényel, a bevásárláshoz rendszeres segítségre van szüksége (2 pont)

eddig 11 pontjára napi egy óra segítséget kapott, ezután viszont egy ugyanilyen pontszámú ember, nem fog segítséget kapni.

Az Emmi azt mondja, azért módosítják a rendeletet, mert így jobb helyekre mehet majd a közpénz.

A minisztérium szerint az állami segítségnyújtásnak olyan emberekre kell koncentrálnia, ahol a család és a közösség nem tud segíteni.

De a minisztérium hangsúlyozta azt is, hogy aki eddig segítséget kapott, attól már nem veszik el, csupán azoknak lesz nehezebb, akik ezután igénylenek majd otthoni ellátást. Nekik már legalább 20 pontot kell összegyűjteniük az egy órás segítséghez, míg azoknak, akik eddig igényelték a támogatást, ehhez csak 11 pont kellett. (Index)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt