Péntektől sokkal könnyebb lesz Kubába utazni az Egyesült Államokból

külföld
2015 január 15., 13:54
comments 166

Barack Obama amerikai elnök és az amerikai kormány beleegyezett abba, hogy feloldják a Kubával szembeni kereskedelmi és beutazási korlátozások jelentős részét. A döntés pénteken lép hatályba és ekkortól sokkal egyszerűbb lesz az amerikaiaknak Kubába utazniuk. Az Egyesült Államok lakóinak ezentúl nem kell külön engedélyt kérni előzetesen a kormánytól a Kubába utazáshoz, és az amerikai utazási irodák is elkezdhetnek kubai utakat szervezni és hirdetni, végre külön kormányzati engedély nélkül.

A Kubában üdülő amerikaiak ezentúl

a bank- és hitelkártyáikat is külön korlátozások nélkül használhatják az országban,

és készpénzből is annyit költenek el, amennyit akarnak. Visszafelé pedig péntektől 400 dollárnyi szuvenírt hozhatnak, ezen belül 100 dollár értékben hozhatnak be kubai dohánytermékeket.

Az új szabályok az amerikai telekomcégeknek is megkönnyítik a kubai üzletkötést, ezzel is segítve, hogy az amerikai turistáknak semmilyen problémájuk ne legyen a kint tartózkodás alatt. Ezen kívül megnő az Egyesült Államokból Kubába utalható pénz mennyisége is, eddig havi 400 dollár volt a maximum, ezután 2000 lesz. Utóbbi intézkedés főleg az Egyesült Államokban dolgozó kubaiak számára jelent előnyt, ezentúl több pénzt küldhetnek haza a családjaiknak.

Több mint 50 embargós év

A rendkívül szigorú, Kubával szembeni korlátozásokat, még Dwight D. Eisenhower elnök vezette be, miután az ötvenes évek végén a kubai forradalom hatalomra segítette Fidel Castro kommunista kormányát. Az USA a hidegháború alatt több kísérletet is tett arra, hogy megdöntse a kommunista uralmat Kubában (hiszen a szovjetbarát állam komoly biztonsági fenyegetést jelentett Washington számára), de egyik amerikai akció sem ért el komolyabb sikert, Kubát most is Fidel Castro öccse, Raul Castro vezeti.

Obama lépése egy komoly amerikai-kubai enyhülési folyamat újabb fejezete. A amerikai elnök azután egyezett bele a korlátozások feloldásába, miután Washington megfelelő bizonyítékokat kapott arról, hogy kiengedték a börtönből azt az 53 rabot, akiket az USA politikai foglyoknak tekintett, ezen kívül Castróék elengedték az évek óta fogvatartott amerikai állampolgárt, Alan P. Grosst, és egy kubai állampolgárt is, aki az amerikaiaknak kémkedett. Viszonzásul az amerikaiak három kubai kémet engedtek ki a börtönből. Ezt a három kémet már-már nemzeti hősöknek tekintették Havannában.

A korlátozások feloldásával nagyon jó esély van arra, hogy az egyébként is hatalmas növekedési potenciállal rendelkező kubai gazdaság,

minél hamarabb bedurran,

hiszen nem csak amerikai turisták árasztják majd el az országot, de az Egyesült Államokban dolgozó kubai vendégmunkások is több pénzt utalnak majd haza a családjaiknak. Szóval, ha valaki épp Kubában akarna befektetni, NE HABOZZON, FEKTESSEN! (via NYT)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.